Vrací se Trainspotting s původními herci. Může být skvělý, pokud Boyle nepropadne sentimentu

Martin Svoboda Martin Svoboda
Aktualizováno 8. 8. 2016 19:00
Režisér Danny Boyle mluvil o adaptaci Porna, pokračování Trainspottingu Irvina Welshe, prakticky od doby, kdy kniha v roce 2002 vyšla. Mezitím stihl mimo jiné vyhrát Oscara za Milionáře z chatrče a zrežírovat otevírací ceremoniál londýnské olympiády. Nakonec se ale návratu kultovní skotské party přeci jen dočkáme. Byť tedy pod marketingově vhodnějším názvem Trainspotting 2. Co od filmu očekávat, komentuje Martin Svoboda.
T2: Trainspotting 2 - trailer teaser | Video: Sony Pictures

Režisér Danny Boyle od roku 2009 tvrdil, že film uvede buď na dvacáté výročí Trainspottingu v roce 2016, nebo nikdy. Nyní už víme, že bude mít zpoždění a jeho premiéru bude "hyzdit" rok 2017, to ale jistě tvůrce zase tolik netrápí.

Nás může trápit, že první video zatím nedává ochutnat nic krom skutečnosti, že se opět setkáme se čtveřicí Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle a Ewen Bremner. 

Porna jen trochu

Předloha byla v době svého uvedení přijata pozitivně, jako dospěleji realizovaný návrat ke kořenům, který je však opět bouřlivou oslavou mládí. Hrdinové se v ní znovu potkávají a snaží se tentokrát vydělat na pornoprůmyslu, zatímco hasí minulé křivdy. Děj je stejně přímočarý a působivý jako minule.

Odehrává se deset let po Trainspottingu, což je polovina času, která uběhla od premiéry Boyleovy adaptace. V knize jsou tedy hrdinové zásadně mladší a není úplně jasné, jak si s časovým posunem scénář poradí – jestli bude předstírat, že herci zestárli méně (jak Boyle naznačoval v raných rozhovorech, od nichž však uplynulo pár let), nebo přizpůsobí příběh starším postavám.

Boyle se však předlohou nehodlá příliš omezovat a přiznává, že plánuje spíš volnou adaptaci. Welshův sequel podle něj není mistrovským dílem jako Trainspotting, necítí se jím být tedy tolik vázán.

Hyperaktivní mistr

A v jaké formě je Boyle režijně? Jeho oscarový Milionář z chatrče byl oproti divokým začátkům ve Skotsku kašička, i v Jobsovi se sem tam objevuje sentiment, jaký bychom v Pornu asi nepotřebovali. Přesto si však Boyle zachoval tvůrčí divokost a nespoutanou hyperaktivitu, kterým často propadá a nechá se jimi unášet.

Z jeho kriminálky Trans z roku 2013 se motala hlava a dějově podvratné a audiovizuálně úchvatné sci-fi Sunshine v roce 2007 dovedlo jeho režijní um na vrchol. Úvod k londýnské olympiádě poněkud přetékal reklamním kýčem, zároveň ale oplýval spoustou nápadů.

U Boylea velmi záleží na scénáři, který má v případě druhého Trainspottingu na svědomí opět John Hodge. Pokud mu dá pevný základ pro režijní vylomeniny, můžeme se velmi snadno dočkat stejné pecky, jakou byla jednička.

Pokud ale text propadne sentimentu nebo přílišnému opakování, skončí Boyle zamotaný v pasti. Jak vše nakonec dopadne, bude jasné 9. února.

 

Právě se děje

Další zprávy