"Americkému Troškovi" kazí pověst Transformeři. Už čtvrtí

Martin Svoboda Martin Svoboda
30. 5. 2014 12:45
Režisér Michael Bay se proti svým slibům vrátil k sérii, která mu sice vydělala hodně peněz, ale zároveň zkazila pověst.
Transformers: Zánik.
Transformers: Zánik. | Foto: Cinemart

Preview - Režisér Michael Bay sliboval, nebo spíš svatosvatě přísahal, že třetí Transformeři budou jeho poslední. Nabízí se otázka, jestli tomu sám věřil, nebo šlo o jeho hru s publikem. Každopádně čtyřka se coby „poloreboot“ série začala chystat záhy a netrvalo dlouho, aby bylo jasné, že se pan Exploze nespokojí s úlohou producenta.

Podívejte se na ukázku z filmu Transformers: Zánik.
Podívejte se na ukázku z filmu Transformers: Zánik.

Těžko říct, jestli hraje roli tučné finanční ohodnocení, nebo Bay opravdu věří, že sérii ještě něco přinese. V očích publika si nejspíš příliš nepolepší. Američtí nesváteční diváci na něj už dlouho pohlížejí skrz prsty a nadávat na Michaela Baye je stejným trendem jako u nás nadávat třeba na Zdeňka Trošku.

Foto: Cinemart

Ve světě to má však Michael Bay snazší, protože mimoameričtí diváci jsou k vyprázdněným blockbusterům vždy shovívavější než Američané, jak dokazuje masivní úspěch třetího dílu právě Transformerů, kdy sedmisetmilionové venkovní tržby dvakrát překročily ty domácí.

Není tedy překvapivé, že se silní koproducenti pro čtyřku s podtitulem Age of Extinction, česky jednoduše Zánik, našli třeba i v Číně.

O generaci dozadu

Uvidíme, jak na tom bude Bay s jinými svými sliby. Po dvojce, jíž byla vytýkána přeplácanost a přehršel postav, třeba tvrdil, že příště se v tomto ohledu poučí a počet hrdinů už nebude výrazně zvyšovat. Realita byla ale opět opačná, takže bychom raději dále neměli Bayovy sliby brát příliš v potaz.

Transformers: Zánik.
Transformers: Zánik. | Foto: Cinemart

S jistotou už víme, že se snímku změní protagonista. Tím už nebude Shia LaBeouf, jenž své prohlášení o konci angažmá vzal vážně, ale Mark Wahlberg. S ním se Bay sžil už během natáčení Potu a krve. Čímž se poněkud překvapivě hrdina posouvá o generaci dozadu od cílového publika snímku. Bude otcem od rodiny, který najde zuboženého Optima Prima, opraví ho a spustí řetězec událostí, které samozřejmě povedou k megalomanské akci zahrnující i dinosauří transformery.

Dalším výrazným hercem v čele bude Stanley Tucci, jinak se ale Bay spoléhá spíš na nové tváře, třeba stand-up komika T. J. Millera.

Transformers: Zánik.
Transformers: Zánik. | Foto: Cinemart

S režisérem se vrací i scenárista Ehren Kruger a pilný žák Hanse Zimmera, hudební skladatel Steve Jablonsky. Oficiální rozpočet je 165 milionů, což je na dnešní poměry vzhledem k Bayovým standardům vlastně poměrně málo. Tak uvidíme, jestli si s nimi vystačí.

Bay je prostě Bay

Transformeři budou opět úspěšní. Můžeme se vrátit k paralele se Zdeňkem Troškou. Bay stejně jako on točí své filmy podle názoru "náročných diváků" možná špatně, ale velmi výrazně a odlišně od kohokoliv jiného.

Když se mluvilo o tom, že by po něm režii převzali Roland Emmerich, Joe Johnston, Jon Turteltaub, Stephen Sommers, Louis Leterrier nebo David Yates, tak to působilo poněkud nepatřičně, protože si už Transformery bez Bayovy nesoudnosti vlastně neumíme představit. Mnohým divákům tento přístup stále vyhovuje.

Transformers: Zánik.
Transformers: Zánik. | Foto: Cinemart

Sluší se však uznat, že i přes výhrady vůči dosavadním sequelům zůstává naděje, že Bay využije menší dějový restart, který nabízí výměna herců v čele, k navrácení se na rozumnější kolej. Jestli se Bay popere s vlastními ambicemi a odolá pokušení nabídnout kvantitativně „zase o něco víc“, má šanci uspět. Pokud se je opět pokusí překonat, téměř jistě selže, protože plnou nádobu, jakou jeho akční vize jsou, už můžete jedině přelít.

Pravdu se dozvíme od 26. června i v českých kinech.

 

Právě se děje

Další zprávy