Přehlídka asijských filmů Filmasia odkryje krásu filipínské kinematografie

Boris Hokr Boris Hokr
2. 12. 2015 15:45
Festival Filmasia loni oslavil deset let své existence, během kterých se stal nedílnou součástí prosincového kalendáře filmových fanoušků. Letos nabídne v pražských kinech Světozor a Lucerna od 4. do 9. prosince celkem dvanáct snímků z Jižní Koreje a Filipín. Právě filipínská kinematografie je přitom letos tou, kterou bude festival svým divákům odhalovat především.
Filmasia
Filmasia | Foto: filmasia.cz

Praha – Úvodním snímkem přehlídky Filmasia byl vybrán film Čingischán z roku 1950. Ten se díky opakovaným projekcím v Benátkách stal filmem, který otevřel filipínské kinematografii mnohé dveře a je dodnes brán jako klasické dílo historického žánru.

Na odlehčenou notu pak zahraje Darna, filipínská odpověď na populárního Supermana, který na Dálném východě inspiroval superhrdinskou vlnu. Ve filmu se objeví i kultovní herečka sedmdesátých let Vilma Santos.

Tři snímky z roku 2013 – Šedé volby, Lihis a Sonáta – pak nabízejí různě strukturované i laděné příběhy ze současnosti. Společenská kritika a malá osobní dramata jsou však vlastní i snímku Sedmdesátá léta z roku 2002. Název odkazuje k době, kdy vládl na Filipínách Marcosův diktátorský režim.

Šedé volby | Video: YouTube

Přehlídka žánrových parád

V druhé části festivalu se ke slovu dostává stále populární jihokorejská kinematografie, která převzala díky důrazu na moderně pojaté žánry a skvělé finančně-technické zázemí na počátku tisíciletí vůdčí úlohu v regionu.

Jedenáctá Filmasia nabídne především tři z největších komerčních hitů této provenience. Úvodním snímkem korejské sekce je Óda na mého otce. Film odehrávající se v 50. letech v době korejské války byl částečně natáčen i v České republice (tedy podobně jako loni uváděný postapokalyptický Snowpiercer) a v Jižní Koreji jej zhlédlo přes 14 milionů diváků.

Absolutní rekord – přes 17 milionů diváků – drží snímek Admirál: Bouřlivé proudy o muži, který musel v 16. století čelit japonské invazi. V hlavní roli zazářil Choi Min-sik, známý například z Oldboye Třetím z hitů je kriminální komedie Veterán, tedy film z podobného ranku jako před lety uváděné Going by the Book z roku 2007.

Zbylé tři snímky jsou pak spíše menšími projekty, které ovšem přesto dokáží strhnout velkou pozornost. Kostýmní drama Královský krejčí se zdá být jakousi korejskou obdobou Formanova Amadea – obohaceného o boj za udržení moci královny.

Vášeň a popel je naopak mrazivým dramatem o lásce a existenciální krizi v současné Koreji. Poslední snímek, Vnitřní krása, je pak zajímavým experimentem na pomezí žánrů. Příběh vypráví o muži, který se každý den probudí v jiném těle, a přesto se snaží udržet svou lásku. V hlavní roli se vystřídalo 123 herců.

Óda na mého otce | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy