Polanski stále čelí zatykači z USA. Polsko režiséra brání

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 10. 2014 15:00
Režiséra Romana Polanského stále chtějí zatknout Američané. V roce 1977 údajně sexuálně zneužil teprve třináctiletou dívku. V Polsku je čin ale promlčen.
Režiséra filmu Oliver Twist, Pianista a Muž ve stínu Romana Polanského chtějí zatknout Američané.
Režiséra filmu Oliver Twist, Pianista a Muž ve stínu Romana Polanského chtějí zatknout Američané. | Foto: Aktuálně.cz

Varšava - Američané po Polsku žádají zatčení francouzsko-polského režiséra Romana Polanského, který je v USA stíhán kvůli sexuálnímu prohřešku z roku 1977. Informoval o tom dnes polský deník Gazeta Wyborcza, podle něhož byla žádost zatím zamítnuta kvůli formálním nedostatkům.

Jedenaosmdesátiletý občan Polska i Francie je viněn ze sexuálního zneužití tehdy třináctileté Samanthy Geimerové v roce 1977 v Kalifornii. Žena mu mezitím odpustila.

Mluvčí krakovské prokuratury Boguslawa Marcinkowska informovala, že Polanski dnes byl vyslechnut a opět propuštěn. "Dal dostatečné záruky týkající se jeho místa pobytu a možnosti jej kontaktovat. Není třeba ho zatýkat," uvedla Marcinowska. Podle agentury DPA se Polanski prokuratuře sám přihlásil.

V roce 2009 sice Polanského na cestě do Curychu na základě amerického zatykače zadržela švýcarská policie, ale po několikaměsíčním pobytu v domácím vězení v Gstaadu nakonec Švýcarsko odmítlo Polanského do USA vydat.

V Polsku se režisér dlouhodobě žijící ve Francii objevil tento týden při příležitosti úterního otevření Muzea dějin polských Židů ve Varšavě.

Podle listu Gazeta Wyborcza, který se odvolává na zdroje polského ministerstva spravedlnosti, zaslala americká justice polskému generálnímu prokurátorovi žádost o zadržení Polanského a o následné zahájení vydávacího řízení. Žádost však byla prozatím zamítnuta, protože údajně nesplňovala kritéria stanovená mezinárodními smlouvami. Konkrétně nebyla přeložena do polštiny, informoval polský list.

Už v roce 2010 polský generální prokurátor naznačil, že vydání Polanského není možné, protože čin, z něhož je v USA obviněn, je z hlediska polského práva promlčen. Stále je ale možné, aby polské úřady Polanského zadržely, pokud o to požádá americká justice.

"Můžeme vydat někoho, když je zločin nadále stíhán i v Polsku, a to není tento případ," řekl náměstek polského ministra zahraničí Rafal Trzaskowski.

Polanski se narodil v Paříži v rodině polských Židů a jako dítě přežil holokaust v krakovském ghettu. Později studoval na filmové škole v Lodži.

 

Právě se děje

Další zprávy