Podmořské dobrodružství Jamese Camerona jde do kin ve 3D

Kultura Kultura
7. 5. 2014 11:17
Režisér Avatara a Titanicu se před dvěma lety v ponorce Deepsea Challenger dostal na nejhlubší místa světových oceánů. 3D dokument z této cesty slibuje větší napětí než fiktivní výlety na Pandoru.
James Cameron v ponorce Deepsea Challenger.
James Cameron v ponorce Deepsea Challenger. | Foto: ČTK

Praha - Je to už více než dva roky, co jsme se v březnu 2012 dozvěděli první informace o dokumentu DeepSea 3D Jamese Camerona. Snímek má vyprávět o cestě slavného režiséra Titanicu a Avatara za skutečným dobrodružstvím v ponorce Deepsea Challenger, v níž sestoupil třináctkrát na nejhlubší místa světových oceánů, samozřejmě také do Mariánského příkopu.

V úterý společnost DisruptiveLA oznámila premiéru filmu na 8. srpna v amerických kinech.

V ponorce Deepsea Challenger si Cameron splnil svůj sen, když se dostal až 10 994 metrů pod hladinu Tichého oceánu. Jako první člověk se na dno Mariánského příkopu ponořil sólo. Deepsea Challenger při ponorech vypadal v podstatě jako podmořské televizní studio a ze dna "ulovil" dokonce i velké množství 3D filmového materiálu.

Při všech ponorech také sbíral pečlivě vzorky a jeho týmu se podařilo identifikovat 68 nových druhů mořských živočichů.

Ponorku si James Cameron (samozřejmě ve spolupráci s experty) navrhnul sám. Charakterizoval jí jako vertikální torpédo, které se rychle prořezává vodou směrem ke dnu.

Jedenáctitunový stroj dokáže sestupovat rychlostí 150 metrů za minutu a je široký pouhých 109 centimetrů. Pilotní kabina je tak malá, že se v ní téměř nedá hýbat. Zajímavostí je, že vydechovaný vzduch kondenzuje na kovových částech a získaná voda je odváděná do plastového sáčku - v případě nouze se z něj mohl Cameron napít.

Na velkém plátně a samozřejmě ve 3D to celé možná bude vypadat mnohem zábavněji než výlety na fiktivní planetu Pandora, jejichž pokračování Cameron také slibuje už delší dobu.

 

Právě se děje

Další zprávy