Hollandová a Tokarczuková se vydávají Přes kosti mrtvých

ČTK Kultura ČTK, Kultura
25. 6. 2014 17:19
Agnieszka Hollandová natočí mystickou detektivku podle románu Olgy Tokarczukové v česko-polské produkci.
Agnieszka Hollandová.
Agnieszka Hollandová. | Foto: ČTK

Praha - Na polsko-českém pomezí natočí napřesrok režisérka Agnieszka Hollandová film Přes kosti mrtvých, jehož podkladem je román polské spisovatelky Olgy Tokarczukové. Kritici ho označují za morální thriller a srovnávají se Jménem růže Umberta Eca, neboť také kombinuje záhady s filozofií.

"Vybrala jsem si ho právě kvůli tomu - navíc mám tuto autorku ráda. Hned mě zaujal, že by z něj mohl být film pro kina. S Olgou jsme si ale řekly, že to bude těžké," řekla Hollandová, která se v Praze účastní mezinárodního veletrhu televizní tvorby NATPE Europe 2014.

Příběh filmu Přes kosti mrtvých se bude odehrávat v pohraničí, kde se stýkají tři kultury - Sudety, Polsko a Česko.

Olga Tokarczuková.
Olga Tokarczuková. | Foto: Olga Tokarczuk

"Nejprve jsme si s autorkou románu myslely, že scénář bude snadnou záležitostí. Nakonec ale vzniklo patnáct verzí, než jsme byly spokojené. Hrdinkou je starší žena, považovaná svým okolím za podivínku, která nechce souhlasit s nespravedlivostí světa. Je schopna udělat vše proto, aby spravedlnost našla," dodala Hollandová.

Film lze podle ní chápat jako detektivkou a zároveň ekologicko-feministicko-anarchistickou historku. Tedy tématem docela jiným, než jakými se dosud zabývala. I proto ho považuje za výzvu, obsazení právě dává dohromady a s natáčením začne příští rok.

"Většina herců bude z Polska, ale jeden z hlavních hrdinů bude Čech. Producenti jsou stejní jako v případě minisérie Hořící keř, střihačem bude opět Pavel Hrdlička. Zbytek štábu ještě rozdělujeme. Protože však potřebujeme tři roční období, mělo by se začít v únoru a končit až na podzim. Premiéra v kinech by měla být až v roce 2016," podotkla režisérka.

Na jaře v Los Angeles dokončovala pro společnost NBC televizní verzi hororu Rosemary má děťátko. Do titulní role seriálu obsadila Zoe Saldanu, známou například ze sci-fi Avatar či ze snímku Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly.

 

Právě se děje

Další zprávy