Po honu na Usámu chce režisérka zfilmovat příběh zajatce

Kultura Kultura
17. 6. 2014 16:12
Příběh Bowe Bergdahla by mohla zfilmovat Kathryn Bigelow, oscarová režisérka filmů Smrt čeká všude a 30 minut po půlnoci. Konkurenční projekt připravuje Todd Field.
Bowe Bergdahl. Hrdina, či dezertér?
Bowe Bergdahl. Hrdina, či dezertér? | Foto: Reuters

Praha - Oscarový tým režisérky Kathryn Bigelow (30 minut po půlnoci, Smrt čeká všude) si vyhlédl příběh osvobozeného amerického zajatce Bowe Berghdala.

Osmadvacetiletý americký voják strávil posledních pět let v zajetí afghánského islamistického hnutí Tálibán. Na konci května byl - výměnou za pět tálibů vězněných na základně Guantánamo - propuštěn a předán Spojeným státům.

Okolnosti jeho zadržení jsou ale stále do značné míry obestřeny tajemstvím. Objevily se spekulace o tom, že dobrovolně odešel od své jednotky, což vyvolává otázku, zda by nemohl být obviněn z dezerce.

Filmový server Deadline přišel s informací, že by o Berghdalově osudu měly vzniknout dokonce dva konkurenční projekty.

Kromě Kathryn Bigelow chystá film o Bergdahlovi také na Oscara třikrát nominovaný herec a režisér Todd Field. Podle časopisu Rolling Stone bude scénář jeho projektu založený na textu reportéra Michaela Hastingse.

Kathryn Bigelow
Kathryn Bigelow | Foto: Reuters

Karthryn Bigelow je ovšem známá svými válečnými dramaty, a tak se dá očekávat, že její film vynikne. Připomeňme, že získala šest Oscarů za Smrt čeká všude a filmoví experti snímek označují za jeden z nejlepších filmů o konfliktu v Iráku. Její další snímek 30 minut po půlnoci o honu na Usámu Bin Ládina byl také oscarovým favoritem v loňském roce, dokud mu cestu neuzavřel spor kolem explicitního mučení válečných zajatců.

Americká armáda minulý týden zahájila vyšetřování případu Bowe Bergdahla a uvedla, že samotného vojáka, který je ošetřován v americké vojenské nemocnici v Texasu, budou vojenští vyšetřovatelé vyslýchat, až to dovolí jeho zdravotní a psychický stav.

Pokud vyšetřování dospěje k tomu, že Bergdahl řádně plnil své povinnosti a padl do zajetí, bude mít nárok na více než 300 tisíc dolarů (přes šest milionů Kč) odškodného a na povýšení. Pakliže mu vyšetřovatelé prokážou dezerci, hrozí mu vojenský soud.

 

Právě se děje

Další zprávy