Petr Zelenka nechá Sira "P" opakovat věty z Mnichova 1938

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 8. 2014 14:22
Trojnásobný držitel českého lva točí film Ztraceni v Mnichově. Důležitou roli v něm hraje papoušek Edouarda Daladiera.
Hlavní roli novináře Pavla hraje Martin Myšička.
Hlavní roli novináře Pavla hraje Martin Myšička. | Foto: Falcon

Praha - Režisér Petr Zelenka (Knoflíkáři, Karamazovi, Rok ďábla a Příběhy obyčejného šílenství) natáčí až do konce srpna převážně v Praze nový snímek podle vlastního námětu a scénáře Ztraceni v Mnichově.

Ve film o "neznámých okolnostech" podepsání Mnichovské dohody má důležitou roli devadesátiletý papoušek Sir "P", který kdysi patřil francouzskému premiérovi Edouardu Daladierovi. Na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu se ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob Mnichova. Sir "P" po Daladierovi opakuje některé důležité věty a prohlášení. Papouška unese český novinář Pavel a na základě jeho kontroverzních citací Daladiera rozpoutává mezinárodní politický skandál.

Ztraceni v Mnichově.
Ztraceni v Mnichově. | Foto: Falcon

"Kromě toho, že mne téma Mnichova dlouhodobě zajímá, byl asi prvním impulzem k práci neúspěch Formanovy a Havlovy adaptace Mnichovského přízraku," uvedl Petr Zelenka. "Nevím, jak se dostali daleko s textem, ale nepodařilo se jim film zafinancovat, což mne u těchto dvou jmen překvapilo. Až později jsem pochopil proč. Náš příběh je tedy nejen o Mnichovu, ale i o tom, proč se o tomto tématu nedá točit."

Druhou část snímku tvoří jakýsi fiktivní film o filmu - padesátiminutový hraný dokument ze zákulisí natáčení ukazující české povahové rysy, stereotypy a mýty o národní povaze a historii. "Představte si čtyřicet minut Knoflíkářů, padesát minut Roku ďábla a před tím vším tři minuty archivních záběrů a máte to," podotkl Zelenka.

V hlavních rolích filmu se představí Martin Myšička jako novinář Pavel, Václav Kopta jako šéfredaktor a Pavlův nadřízený, Marek Taclík jako jeho kolega novinář Jakub a Jana Plodková jako tlumočnice.

Do českých kin se snímek Ztraceni v Mnichově dostane v roce 2015. Vzniká v produkci Davida Ondříčka a společnosti Lucky Man Films, koproducentem je Česká televize. Jde o první spolupráci dvou úspěšných filmařů od jejich diváckého hitu Samotáři z roku 2000, který natočil režisér Ondříček podle Zelenkova scénáře.

 

Právě se děje

Další zprávy