Lída si uvědomovala svoji krásu a moc, kterou díky ní měla, říká Pauhofová o Baarové

Andrea Vašáková
19. 1. 2016 13:27
Hlavní role v Renčově filmu o Lídě Baarové byla pro Táňu Pauhofovou velkou výzvou. "Její fascinující osud je pro každou herečku výzvou. A ty já mám ráda," tvrdí dvaatřicetiletá slovenská herečka, kterou překvapilo, když jí Filip Renč roli Baarové nabídl. "Lída je žena plně si vědoma své krásy a moci, kterou má díky ní v rukách. Žena toužící, žena, která se nevzdává," říká Pauhofová v rozhovoru.
Táňa Pauhofová ve filmu Filipa Renče.
Táňa Pauhofová ve filmu Filipa Renče. | Foto: Nogup – Lída Baarová

Filip Renč se nechal slyšet, že film o Lídě Baarové byl jeho nejnáročnějším snímkem. Projevovalo se to nějak na place?

Bylo to náročné pro všechny, chvílemi to bylo velké adrenalinové dobrodružství.

Proč?

Protože to z mnoha důvodů doopravdy nebylo jednoduché (smích).

No dobře. Zahrát si jednu z nejslavnějších českých hereček své doby, to je velká výzva. Připravovala jste se na roli?

Samozřejmě. Bylo by ode mě velmi hloupé a nezodpovědné postavit se před kameru a neznat fakta a období, kterému se ve filmu věnujeme. Přestože nejde o dokument, nejde ani o fiktivní příběh a fiktivní postavu, nemohu si dovolit nevědět. Intuitivně si mohu dovolit hrát až v momentě, kdy je postavena kostra příběhu na základě informací, které jsou dané a známé.

Obsadit slovenskou herečku do titulní role filmu o Baarové je poměrně překvapivé... Jak jste na to reagovala vy?

Můžete mi věřit, překvapivé to bylo i pro mě (smích). Ale Lída Baarová a její fascinující osud je pro každou herečku výzvou. A ty já mám ráda.

Co vás s Lídou Baarovou spojuje, ať už se jedná o nějaký lidský nebo profesionální faktor?

Obě jsme vášnivé řidičky. Ke své práci přistupujeme zodpovědně a s vášní. Hodně kouříme. To jsou jedny z mála věcí, které máme společné. Jinak si myslím, že máme každá jiný pohled na svět. Ale vlastně, kdo ví… Pokud bychom se potkaly, možná bych zjistila, že toho máme společného mnohem více. Anebo ještě méně…

Jak byste vy sama charakterizovala postavu Lídy Baarové?

Postava Lídy Baarové v období, kterému se ve filmu věnujeme, je mladá žena, nesmírně ambiciózní, žena tak velmi zahleděná do sebe a na sebe, že není schopná vnímat důležité souvislosti okolo, anebo pro ni nejsou podstatné. Lída je žena plně si vědoma své krásy a moci, kterou má díky ní v rukách. Žena toužící, žena, která se nevzdává.

Táňa Pauhofová ve filmu Filipa Renče.
Táňa Pauhofová ve filmu Filipa Renče. | Foto: Nogup – Lída Baarová

Lída Baarová se stala obětí vlastní touhy po úspěchu, kterému do značné míry napomohl kontroverzní vztah s Goebbelsem. Na druhou stranu jí byl ale také osudným… Co pro ni podle vás bylo horší? Kariéra v troskách, veřejné zostuzení nebo milostné zklamání?

Jak jsem z rozhovorů a knih, které jsem o ní přečetla, pochopila, veřejné zostuzení a to, že ve svých milovaných Čechách po válce skončila a byla odsuzována a nepochopena, bylo pro ni něčím, s čím se nebyla schopna vyrovnat až do své smrti. Díky její neuvěřitelné síle a odhodlání se také kariéra v troskách časem změnila na úspěšnou, jedno milostné zklamání vystřídala další milostná dobrodružství. Nepochybuji ale, že každá z věcí, které jste vyjmenovala, byla ve chvíli, kdy se děla, pro ni tou nejhorší.

Kromě jiného se Baarová potýkala také s nedůvěrou otce v její herecký talent. Myslíte si, že i tento fakt se podepsal na její urputnosti a touze po uznání?

Je to pravděpodobné. Já ale nejsem její osobní psycholog (smích). Hodně věcí si můžeme domyslet, interpretovat, ale nemůžeme zpochybnit její neuvěřitelnou dravost a ambice hrát a být úspěšnou a uznávanou. Zakusila něco, co jí zachutnalo a stalo se pro ni nepostradatelným. Tak si vysvětluji fakt, že navzdory mnoha jejím hereckým stopkám stále hledala způsob, jak pokračovat dále. A úspěšně.

Má podle vás i Lída Baarová potenciál stát se úspěšným filmem, který zaujme i mimo Česko?

Samozřejmě že to filmu přeji. Téma zakázaného vztahu úspěšné herečky a říšského ministra propagandy, velký úspěch a pád, to jsou témata, která nemusí rezonovat pouze v Čechách a na Slovensku. Film se do velké míry odehrává v Německu, téma lásky a vášně nezná hranic, takže šance tam je. Ale pouze pokud bude film dobrý a kvalitní.

Baarová doslova žila pro herectví. Co znamená herectví pro vás?

Podle mě Lída Baarová žila především svým herectvím. A to se může stát drogou. Pro mě je herectví objevováním, poznáváním, sdílením a možností růst.

Trailer k filmu Lída Baarová
 

Právě se děje

Další zprávy