Slováci jsou unešení z Pata a Mata. Animovaní nešikové tam vedou žebříček návštěvnosti

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 4. 2016 13:44
Na nová dobrodružství Pata a Mata se na Slovensku během uplynulého víkendu přišlo podívat přes 16 tisíc diváků a film tak překvapivě vede tamní žebříček návštěvnosti. Úspěch dvou nešiků hraje do karet českým tvůrcům, kteří zvažovali jako jednu z alternativ výrobu seriálu v Číně. „Dnes nás stojí jeden díl zhruba tak jako tři škodovky, Číňané by to dokázali za zhruba polovinu této částky,'' vysvětlil tvůrce Marek Beneš.
Foto: Ludvík Hradilek

Příhody dvou animovaných nešiků ve snímku Pat a Mat ve filmu po své slovenské premiéře ovládly žebříček návštěvnosti slovenských kin.

Český snímek režiséra Marka Beneše se stal o uplynulém víkendu nejnavštěvovanějším filmem ve slovenských kinech, vyplývá ze statistik unie filmových distributorů Slovenska.

Pat a Mat ve filmu vidělo ve slovenských kinech 16 275 diváků. Snímek za sebou zanechal další novinky v kinech, jako například oscarový film Spotlight či americkou komedii Moje tlustá řecká svatba 2.

Postavičky Pata a Mata nejsou v zemi pod Tatrami neznámé. Seriál o dvou nezručných kutilech byl v minulosti vysílán i na Slovensku.

Komerční úspěch dvou animovaných nešiků je dobrou zprávou pro jejich tvůrce, kteří kvůli omezeným finančním možnostem uvažovali o spolupráci s čínskou produkcí. 

Syn tvůrce postaviček Marek Beneš již dříve Aktuálně.cz potvrdil, že nabídce uvažují, ale ještě ji nepřijali. ''Dnes nás stojí jeden díl zhruba tak jako tři škodovky, Číňané by to dokázali za zhruba polovinu této částky,'' říká.

Číňané jsou schopni vytvořit 39 dílů za dva roky. V Česku jich za uplynulých 40 let vzniklo 90. 

Pat a Mat jsou známí nejenom v Polsku, Německu a Holandsku. Oblíbenost si drží i v Íránu. 

Trailer režiséra Marka Beneše ke snímku Pat a Mat ve filmu | Video: youtube
 

Právě se děje

Další zprávy