Otrlí diváci budou vymítat ďábla z videokazet s Troškou

Antonín Tesař
28. 2. 2014 14:20
Desáté narozeniny oslaví Festival otrlého diváka uctíváním Satana, setkáním s vraždícími klauny z vesmíru a fekálním "hnědým (s)rautem".
Foto: Festival otrlého diváka

Praha - V době, kdy se z většiny festivalů stávají víceméně anonymní tematické přehlídky filmů, klade Festival otrlého diváka naopak čím dál větší důraz na rozměr filmové události, která boří „čtvrtou stěnu“ filmového plátna přímo na projekcích, obklopuje promítané tituly různými doprovodnými akcemi a přináší divákům extrémní, výstřední či vyšinuté snímky.

Růžoví plameňáci. Podívejte se na ukázku.
Růžoví plameňáci. Podívejte se na ukázku. | Video: Festival otrlého diváka

Své desáté výročí ostatně oslaví projekcí filmu, který je pro festival iniciační. Legendární přehlídka obludností Růžoví plameňáci od režiséra Johna Waterse přezdívaného Papež nevkusu byla totiž nejen uvedená na prvním ročníku projekce, ale také právě ona přivedla tehdejší dramaturgický tým na myšlenku uspořádat přehlídku filmů podobné nátury.

Projekce Růžových plameňáků, která festival uzavře, vyvrcholí v předsálí tematickým „hnědým (s)rautem“.

Prdění, bizarní sex a hysterie

Klauni zabijáci z vnějšího vesmíru.
Klauni zabijáci z vnějšího vesmíru. | Video: Festival otrlého diváka

Ještě větší kontakt diváků s děním na plátně slibuje další snímek přidružený k letošnímu výročí. Jestliže ke každé narozeninové oslavě patří klauni, pak k jubileu Otrlce patří Klauni zabijáci z vnějšího vesmíru.

Vynikající hororová komedie o mimozemské invazi klaunů, kteří vraždí své oběti popkornem a dalšími cirkusovými proprietami, se ponese v nejlepší tradici interaktivních projekcí filmů jako Třaslavec nebo Démoni z předchozích ročníků.

Diváci budou zapojeni i do promítání legendárního sci-fi Robot-monstrum, které figuruje ve většině seznamů nejhorších filmů všech dob po boku snímků Eda Wooda.

Drobné interaktivní prvky lze ale čekat i na dalších projekcích. Po několika letech se do programu vrací také klasické tvrdé hrané porno, tentokrát v podobě filmařsky vytříbené francouzské komedie o skupině žen, které se sexem propracovávají k sebevraždám, Mé noci s Alicí, Penelopou, Arnoldem, Maude a Richardem.

Návrat do atomového gymnázia.
Návrat do atomového gymnázia. | Video: Festival otrlého diváka

Stálicí festivalu je i filmová společnost Troma, která patří v oblasti braku k dlouhodobě respektovaným značkám. Letošní ročník slavnostně zahájí novinka, kterou natočil sám „prezident“ Tromy Lloyd Kaufman. Návrat do atomového gymnázia předvádí další krvavou komedii plnou hysterického humoru, bizarního sexu, nadsazených krvavých efektů, prdění, nahatých tlusťochů a nenávisti vůči globálním korporacím všeho druhu.

Ke komediálnímu žánru se řadí i nonsensová přehlídka podivínských policejních skečů Hovadný fízlové. Tyto četnické humoresky s marihuanou dealovanou v mrtvých krysách či umírajícím mužem v kufru auta, který se neustále dožaduje, aby ve voze hrála hudba, natočil Quentin Dupieux, známější spíš jako hudební producent pod přezdívkou Mr.Oizo.

Poněkud kultivovanější novinkou je Podivná barva slz tvého těla, pocta starým italským krvákům natočená vytříbeným stylem, který připomíná filmové labyrinty děl Davida Lynche.

Duchovno s Van Dammem pro otrlé

Hlavním tématem letošního ročníku je „duchovno pro otrlé“. Z široké množiny průniků filmového braku a obskurit s tématem náboženství a transcendentálních prožitků se nakonec největšího zastoupení dostalo snímkům na téma satanismu.

Proti pekelnému knížeti stane i maskot festivalu, mexický maskovaný wrestler Santo, který se ve filmu El Santo a Blue Demon ve světě mrtvých zaplete s ďábelskou sektou a prastarou kletbou upálené čarodějnice.

Cyborg.
Cyborg. | Video: Festival otrlého diváka

Sírou je nečekaně načichlá i postkatastrofická akční sci-fi s Jeanem-Claudem Van Dammem Cyborg. Snímek, který si diváci mohou pamatovat i z českých videopůjčoven devadesátých let, totiž festival uvede v nové režisérské verzi. Tvůrce filmu Albert Pyun se po letech rozhodl rekonstruovat svůj režisérský sestřih, který byl producenty filmu původně odmítnut, a snímek vyšel ve verzi vytvořené filmovým studiem.

Pyunova verze je ale o poznání duchovnější, protože kromě proslulé scény Van Dammova ukřižování obsahuje i pasáže hrdinových vnitřních monologů, a především zlotřilá tlupa pirátů pasoucích po dvojici hlavních postav tu uctívá Belzebuba.

Zlořečení.
Zlořečení. | Video: Festival otrlého diváka

Nejpekelnějším filmem festivalu je ale americký horor z počátku osmdesátých let Zlořečení. Film popisovaný jako „mužská verze Kingovy Carrie“ vypráví o šikanovaném sirotkovi, který studuje na vojenské akademii a rozhodne se pomstít celé instituci tím, že pomocí počítače (a vzhledem k datu vzniku filmu si lze představit, o jak předpotopní model počítače se jedná) vyvolá k životu ducha Satanova uctívače ze středověku.

Snímek, který dnes díky své přepálené brakovosti působí spíš roztomile, nicméně ve své době pochválil i samotný velekněz Satanovy církve Anton LaVey.

Černá magie: Boxerovo znamení.
Černá magie: Boxerovo znamení. | Video: Festival otrlého diváka

Tento ďábelský trojlístek nicméně doplňují i výlety do jiných končin duchovna. Hongkongský film Černá magie: Boxerovo znamení pojednávající o boji boxera, který se stane buddhistickým mnichem, aby mohl porazit thajského černokněžníka, od začátku bombarduje diváky jednou bizarní vizuální atrakcí za druhou – umělohmotní pavouci popíjejí brčkem zelený sliz, čarodějova hlava se odlepuje od těla a pokouší se uškrtit hrdinu červenými hadičkami, oživlé krokodýlí lebky útočí na nebohého mnicha – ale dojde i na zápas v thajském boxu, kde jednoho z bojovníků hraje impozantní zjev z řady hongkongských i amerických akčních filmů Bolo Yeung.

Troška z VHSky

Přetoč to!
Přetoč to! | Video: Festival otrlého diváka

Druhým ústředním tématem letošního Otrlce je technologie VHS. Tuto zřejmě už definitivně uzavřenou kapitolu (nejen) filmové historie si Otrlec připomene ve svižně natočeném dokumentu Přetoč to!, který ohledává prakticky každý možný aspekt historie i současnosti fenoménu domácího videa, od diskutabilní, ale nenapodobitelné kvality VHS obrazu přes záplavy béčkových titulů ve videopůjčovnách nebo nadšenecké amatérské filmy natáčené na videokameru po dnešní komunitu sběratelů raritních kazet.

Smrtelná kořist.
Smrtelná kořist. | Video: Festival otrlého diváka

VHS pozitivní diváci nicméně mohou na Otrlci natrefit i na tituly promítané přímo z videokazet. To se týká především legendárního titulu českých videopůjčoven Smrtelná kořist, béčkové akční fantazii o svalovci s mulletem a v šortkách, který pomocí řady komicky přestřelených technik naučených ve vietnamské válce likviduje skupinu žoldáků, která si na něm původně chtěla testovat vlastní schopnosti.

Film se navíc bude promítat s původním českým videodabingem, kde hlavního hrdinu namluvil Jiří Pomeje a režii českého znění má doslova „na svědomí“ Zdeněk Troška.

Festival otrlého diváka
Autor fotografie: Festival otrlého diváka

Festival otrlého diváka

Praha, Kino Aero, 4. – 9. března 2014
Brno, Kino Scala, 13. – 14. března 2014

Tradiční přehlídka filmové (ne)estetiky letos zaznamenává významné životní jubileum. Výběr 17 filmů pro letošní ročník, včetně jedné projekce „naslepo“, vzývá téma „Duchovno“ a několik filmů bude na přehlídce také doslova zasvěceno nostalgickému vzpomínání na éru VHS videokazet.

Z kazety budeme promítat i Hollywoodské rajdy s motorovými pilami, které u nás sice nikdy nevyšly, ale ve světě patří také k uznávaným položkám pultů videopůjčoven. Vrcholný snímek režiséra Freda Olena Raye vyprávějící o soukromém detektivovi, který pase po skupině prostitutek, jež rozřezávají své klienty motorovými pilami, představuje koncentrát typických prvků tvorby tohoto krále filmových puberťáků: většina hereček přítomných ve filmu má za sebou minimálně jeden centerfold v nějakém pánském časopisu a absurdní děj je prokládán dávkami infantilních vtipů, umělé krve a neméně umělých odhalených ňader.

Do VHS linie letos patří i tradiční formát Aero naslepo pro otrlé, kde diváci mohou za dobrovolné vstupné zhlédnout snímek, jehož název je až do začátku projekce tajný. Promítaný titul se totiž také bude promítat z videokazety s původním českým dabingem. V předsálí Aera se pak návštěvníci mohou těšit na výstavu obalů českých videokazet.

 

Právě se děje

Další zprávy