Ondříček ve Varech ukáže nový film o Emilu Zátopkovi

ČTK ČTK
30. 6. 2015 13:49
David Ondříček představí na filmovém festivalu v Karlových Varech připravovaný film o Emilu Zátopkovi, kterého ve snímku ztvární herec Václav Neužil. Nový snímek ukáže ve Varech i režisér Petr Václav.
Emil Zátopek
Emil Zátopek | Foto: Deutsche Fotothek‎

Praha – Své připravované filmy o Emilu Zátopkovi a o skladateli Josefu Myslivečkovi představí na karlovarském festivalu režiséři David Ondříček a Petr Václav. Stane se tak v rámci prezentace domácích projektů v raném stadiu vývoje a s mezinárodním potenciálem.

České filmové centrum (ČFC) ji organizuje počtvrté s cílem upozornit na perspektivní české a slovenské projekty případné koprodukční partnery, mezinárodní programy a festivaly.

Podle projektové manažerky ČFC Denisy Štrbové se na panelu nazvaném Pitch & Feedback setkají 7. července ve Vile Barrandov Studia čtyři české a tři slovenské projekty. Ondříček jako producent, režisér i scenárista představí připravovaný film Zátopek. Má být poctou čtyřnásobnému olympijskému vítězi i olympijským myšlenkám, které pomáhaly a pomáhají překonat těžká období nesvobody v jednotlivých zemích, poctou rytířským soubojům tehdejších sportovců, kdy ještě finanční motivace nic neznamenala.

"Životní příběh Emila Zátopka je pro mě obrovskou výzvou. Zátopek je příběh outsidera, kluka s pisklavým hláskem, kterého si pletli s holčičkou, a v podstatě ne příliš talentovaného sportovce. Zároveň je to příběh člověka s ohromnou vůlí a touhou vyhrávat, který se stal legendou," řekl Ondříček. Do hlavní role obsadil Václava Neužila, který se už od loňska třikrát týdně připravuje pod dohledem běžeckého trenéra. Také Martha Issová obsazená do role Emilovy manželky Dany, začala s tréninkem hodu oštěpem.

Rybí krev s Myslivečkem

Petr Václav chystá epický portrét opomíjeného českého skladatele Josefa Myslivečka, Mozartova přítele a učitele, který jako syn českého mlynáře odešel za svým snem do Itálie, kde se stal úspěšným skladatelem. Film nazvaný Il Boemo bude natočen v italštině. "Půjde o příběh imigranta, který si chce splnit své sny. Proto opouští své provinční rodiště a hledá štěstí tam, kde je střed jeho zájmu - hudba - nejpopulárnější. Země, do které se vydal bez přátel a spojenců, je plná talentů a konkurence. Proto je pravděpodobnější jeho selhání než úspěch. A přece, bylo mu souzeno," komentoval to Václav.

Dalším představeným projektem bude Rybí krev režiséra a scenáristy Ondřeje Provazníka podle románu Jiřího Hájíčka, který v roce 2013 získal cenu Magnesia Litera. "Hlavní postava pro mě ztělesňuje staré české dilema: zůstat a bojovat proti malým poměrům a velkým tragédiím, nebo opustit zemi? Vidím v ní silnou, tvrdohlavou holku, která se na konci 80. let postaví proti tomu, aby její vesnici zbourali kvůli stavbě Temelína. A pak sebevědomou, s krizí středního věku zápasící čtyřicátnici, která se vrací do země, z níž se rozhodla před lety odejít. Znovu zvažuje, zda její rozhodnutí bylo správné," charakterizoval to Provazník.

Posledním českým projektem bude psychologické drama o rozpadu rodiny Sněží! režisérky a scenáristky Kristiny Nedvědové.

"Pro tvůrce a producenty je tato platforma skvělá příležitost ke zhodnocení vlastního projektu a zároveň jedinečná možnost vyslechnout si názory a připomínky odborníků z filmového průmyslu, kteří podporují dobrý evropský film," uvedla Štrbová.

 

Právě se děje

Další zprávy