Občan Havel je na webu zdarma. Velká nabídka startuje

Kultura Kultura, Red Kul
14. 3. 2009 10:00
Česká republika je součástí projektu Doc.Alliance

Praha - Nový webový portál  dokumentárních filmů přichází s velkorysou akcí: nabízí od soboty až do 22. března zdarma sedm dokumentů nominovaných na Cenu televizní a filmové akademie.

V rámci projektu Dokumenty Českého lva na Docalliancefilms.cz mohou lidé takto vidět Reného a Marcelu Heleny Třeštíkové, Občana Havla Miroslava Janka a Pavla Kouteckého, Ghetto jménem Baluty Pavla Štingla, Český sen Filipa Remundy a Víta Klusáka, Ženy pro měny Eriky Hníkové a dokument Síla lidskosti - Sir Nicholas Winton od Mateje Mináče.

Nový portál je společným projektem pěti klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu v Kodani, Lipsku, Jihlavě, Varšavě a Nyonu;  v Česku je na adrese www.docalliancefilms.cz. Funguje v šesti jazykových mutacích a v provozu je od 4. března.

„Internetová distribuce je doplňujícím kanálem po uvedení filmů do kin, televizí a na DVD. Navíc ne každému tvůrci se podaří dostat svůj film do kin nebo na obrazovky," říká Nina Numankadić, jež má na starosti obsah portálu.

Server už nabízí 250 dokumentárních i experimentálních filmů; čtyřicet procent bude možné sledovat v českém nebo slovenském jazyce, zbytek má anglické titulky.

Všichni producenti poskytli nominované a vítězné dokumenty Českého lva zdarma. I do budoucna se plánují naplánovány podobné akce, kdy budou nabízeny nejrůzněji oceněné filmy v kratším časovém úseku bez placení.

Vít KLusák a Filip Remunda v dokumentu Český sen
Vít KLusák a Filip Remunda v dokumentu Český sen | Foto: Český sen

„Každému dokumentu se nedostane tolik publicity, aby na něj do kina přišlo tolik lidí. Tvůrci portálu suplují to, co by mohla dělat pro dokument Česká televize," říká producentka Občana Havla Jarmila Poláková. Nakloněni jsou prý portálu i sami tvůrci - Míra Janek, Helena Třeštíková, Erika Hníková či Linda Jablonská. 

Jinak budou filmy na webu dostupné za poplatek ke stažení i ke zhlédnutí přímo v počítači. Suma se liší podle formátu a pohybuje se mezi pětadvaceti až sto korunami.

Portál bude nabízet každý měsíc dvacet nových, převážně evropských, filmů. Předchůdcem české mutace byl skromnější Doc-air.cz.

Portál poskytuje kromě členění do žánrů také témata, jako jsou umění, globalizace, politika nebo historie.  „Rádi bychom, aby se k nám naučili chodit lidé všech věkových kategorií, mohou si u nás pustit třeba Manželské etudy Heleny Třeštíkové," doplňuje Nina Numankadić.

 

Právě se děje

Další zprávy