O ceny si řekl 3D Scorsese, znovu se připomíná Clooney

Pavel Kroulík
3. 12. 2011 14:10
Své ceny vyhlásil The National Board of Review

Los Angeles - Na vývěsku nejlepších filmů uplynulé sezony přibyl po němém černobílém Umělci další poměrně nestandardní titul.  Zámořské sdružení The National Board of Review totiž zvolilo snímkem roku první 3D film Martina Scorseseho nazvaný Hugo a jeho velký objev.

Prostorový snímek se zdá být protipólem Umělce, ale v zásadě pojednává o stejném tématu - tedy o magii filmu. Adaptace knihy The Invention of Hugo Cabret od Briana Selznicka se odehrává v Paříži v 30. letech 20. století a vypráví o malém sirotkovi žijícím na nádraží.

Foto: Aktuálně.cz

Jedním z hrdinů je i Georges Méliés, jeden ze zakladatelů kinematografie, který v novém médiu viděl potenciál nejen zaznamenávat realitu, ale především tvořit nové (a snové) světy. Scorsese, který prý už bude točit všechny příští filmy jen ve 3D formátu, byl za Huga zvolen i nejlepším režisérem. 

The National Board of Review je skupina studentů, filmových historiků a akademiků založená už v roce 1909. Patří k prvním skupinám, které vyhlašují své ceny, ale na rozdíl od ostatních sdružení a cechů, které se pyšní tím, že inspirují oscarové akademiky, mají trochu jinou tradici.

Za vítěze poměrně často volí filmy, které se na začátku sezony zdají oscarovými favority, ale ve finále pak podlehnou. Loni například zvolili za film rok chladné facebookové drama Sociální síť, jež pak zválcovala tradičnější Králova řeč. Ostatně i Hugo se přes slavné jméno zdá nakonec jako příliš dětský snímek.

Sdružení NBR volí i desítku filmů roku bez nároku na pořadí a v této sumě se s ostatními vyhlašovateli většinou shoduje na širší skupině „děl roku". Letos sem podle NBR patří Umělec, The Descendants (Potomci), Drive, The Girl with the Dragon Tattoo (Muži, kteří nenávidí ženy), Harry Potter a relikvie smrti - část 2, Březnové idy, J. Edgar, Strom života a War Horse.

Foto: Aktuálně.cz

Nejlepším animákem roku je podle sdružení Rango, nejlepším dokumentem Paradise Lost 3: Purgatory a nejlepším cizojazyčným filmem íránské drama A Separation (Rozchod Nadera a Simin) považované za favorita ve stejné oscarové kategorii. Do pětky zahraničních děl roku patří 13 Assassins, Elite Squad: The Enemy Within, Footnote, Le Havre a Point Blank.

Podle prezidentky NBR Annie Schulhofové letošní vítěze (Hugo, Umělce i Ranga) spojuje oslava filmové historie, kterou předávají dalším generacím.

Spotlight Award pro umělce, který v uplynulé sezoně zazářil, připadla herci Michaelu Fassbenderovi za filmy Nebezpečná metoda, Jane Eyre, Shame - Hanba a X-Men: First Class. Herecké ceny v hlavních kategoriích mají George Clooney (Potomci) a Tilda Swintonová za matku malého vraha v britském filmu We Need to Talk About Kevin.

Za vedlejší role byl oceněn Christopher Plummer (Beginners - Začátky) a Shailene Woodleyová (Potomci). Nejlepší herecké obsazení má drama The Help - Proti pravidlům o životě služek na americkém Jihu v 60. letech 20. století.

Premiéra filmu Strom života: Brad Pitt, Jessica Chastain a Sean Penn
Premiéra filmu Strom života: Brad Pitt, Jessica Chastain a Sean Penn | Foto: Reuters

Cen za průlomový výkon dostaly letos dvě herečky Felicity Jones (Like Crazy) a Rooney Mara (Muži, kteří nenávidí ženy). Ocenění pro debutujícího režiséra patří J.C. Chandorovi, autorovi snímku Margin Call.

Nejlepší původní scénář napsal Will Reiser k „rakovinové komedii" 50/50, nelepší adaptovaný scénář  pak Alexander Payne a jeho dva kolegové k filmu Potomci. Právě tento snímek o velkostatkáři a tatíkovi, který hledá cestu k dvěma dcerám poté, co jeho žena upadne do komatu, je se třemi trofejemi početně nejsilnějším vítězem cen NBR (český distribuční názve zřejmě bude znít Havaj).

S filmem od Paynea, který je autorem populární Bokovky, by si Clooney mohl napravit zklamání z roku 2009, kdy byl považován za oscarového favorita s Reitmanovou krizovou komedií Lítám v tom. 

Největším oscarovým favoritem se zatím aspoň podle dosavadních výsledků jeví černobílý Umělec, jejž francouzský režisér Michel Hazanavicius ho pojal jako poctu němé kinematografii. Za film roku ho zvolili newyorští kritici a má pět nominací na Film Independent Spirit Awards nazývané umělecké Oscary.

O filmu, který právě vstoupil v omezené distribuci do amerických kin, se mluví už dlouho. Těžko však říct, zda má němý snímek skutečně šanci uspět i na Oscarech, navíc nikdo oficiálně neřekl, jestli vůbec může francouzský titul soutěžit v hlavní kategorii. Na druhé straně za ním v USA stojí bratři Weinsteinové, muži s pověstí nejtvrdších lobbistů v Hollywoodu.

Kromě výše zmiňovaná desítky filmů roku a dalších oceněných titulů patří mezi snímky, o nichž se mluví, také baseballové drama Moneyball. Hlavní roli v něm hraje Brad Pitt oceňovaný letos i za výkon v Malickově poémě  Strom života.

Foto: Festival de Cannes

V souvislosti s filmem Železná lady o životě Margaret Thatcherové se mluví hlavně o výkonu Meryl Streepové - herečka se pro tuto roli musela zcela proměnit, což akademici vždy ocení.

Zaujmout by mohl ještě snímek Příšerně nahlas a k nevíře blízko. Adaptace druhého románu Jonathana Safrana Foera se vyrovnává skrze postavu devítiletého chlapce s traumatem 11. září 2001. Film režíroval Stephen Daldry.

Z nezávislých snímků je často zmiňován Take Shelter o muži, jenž začne budovat protibouřkový kryt. Oscarovou sezónu odstartovaly nezávislé Gotham Independent Film Awards, které cenu za film roku rozdělily mezi Strom života a komedii Beginners.

Pochval se letos dočkala nová komedie komedii Woodyho Allena Půlnoc v Paříži, překvapit by mohla vizuálně vytříbená britská adaptace Le Carrého románu Tinker, Tailor, Soldier, Spy (Jeden musí z kola ven) či zatím poslední počin Romana Polanského, jízlivá komedie Bůh masakru.

jistým překvapením je, že zatímco na Evropských filmových cenách je jedním z favoritů Melancholia od Larse von Triera, v zámoří není tento anglicky mluvený snímek s hollywoodskou hvězdou Kirsten Dunstonou přijímán příliš vřele.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy