Experti: Nové Hvězdné války vydělají 15 miliard za víkend

David Kořínek
27. 8. 2015 12:35
Pokračování úspěšné série by mělo podle analytiků pokořit veškeré dosavadní rekordy zisků v kinematografii. Do kin snímek přijde 18. prosince. První čtyři týdny nebude mít v síti Imax konkurenci.
Děj filmu se odehrává zhruba 30 let po konci originální trilogie.

Praha – Pokračování série Star Wars s podtitulem Síla se probouzí by v prosinci mělo podle odhadů analytiků hravě překonat všechny dosavadní finanční filmové rekordy. Jen během prvního víkendu film podle předpokladů utrží 615 milionů dolarů, tedy více než 14,7 miliardy korun, informoval server Deadline.

Počínaje celosvětovou premiérou 18. prosince letošního roku navíc začne čtyřtýdenní období, kdy budou nové Hvězdné války jediným filmem promítaným v severoamerických kinech s technologií Imax. Režisér snímku J.J. Abrams kvůli tomu část snímku natáčel právě speciálními kamerami.

„Epizoda VII je jedinečný film, který osloví naprosto každého,“ prohlásil jeden z výkonných ředitelů společnosti Imax Greg Foster. Rezervace celé sítě velkoformátových kin pro jeden snímek není úplnou novinkou. Společnost k ní už přistoupila při uvedení trilogie Hobit.

Překoná i dinosaury

Dosavadním letošním kasovním trhákem je Jurský svět režiséra Colina Trevorrowa, který během prvního víkendu vydělal 524 milionů dolarů a hranici jedné miliardy dolarů přesáhl za 13 dní.

Filmoví experti přitom věří, že dlouho očekávanému pokračování legendárního Návratu Jediho z roku 1983 se podaří pokrýt rozpočet v rekordním čase. Snímek studio Disney vyšel na zhruba 200 milionů dolarů.

Prosincové uvedení by podle autorů mělo filmu pomoct stát se nejúspěšnějším kasovním trhákem světové kinematografie. Statisticky jsou totiž právě týdny před Vánoci dobou, kdy lidé nejvíce chodí do kina.

Studio Disney chce tento vzor použít i pro další film ze ságy Hvězdných válek, tentokrát s názvem Rogue One: A Star Wars Story. Snímek by měl do kin přijít 16. prosince 2016. Série se tím odklání od původního konceptu uvádění Hvězdných válek na přelomu jara a léta. Například Epizoda IV měla premiéru v květnu 1977.

 

Právě se děje

Další zprávy