Nolan o Interstellaru: Hodiny jsme vybírali kukuřičné pole

Kultura Kultura
23. 10. 2014 8:45
Interstellar pomalu odhaluje tajemství: Anne Hathaway málem přišla o prsty, Mathew McConaughey nikdy nedostal přímou odpověď ohledně vesmíru a Christopher Nolan vydělal na kukuřici.
Christopher Nolan natáčel Interstellar na islandském ledovci a v kanadském Calgary.
Christopher Nolan natáčel Interstellar na islandském ledovci a v kanadském Calgary. | Foto: Warner Bros.

New York - Americký filmový časopis The Hollywood Reporter vyzpovídal představitele hlavních rolí i samotného režiséra Christophera Nolana o natáčení jednoho z nejočekávanějších filmů letošního roku, Interstellar.

Interstellar.
Interstellar. | Foto: Warner Bros.

Jak je u Christophera Nolana zvykem, o příběhu toho zatím příliš neprozradil. Jasné je jen to, že oscaroví herci Matthew McConaughey a Anne Hathaway společně poletí zkoumat vzdálené planety, které by mohly zachránit lidstvo ze zdevastované planety Země. Cestování nekonečnem jim budou komplikovat nejen černé díry. "Všechno v našem příběhu vychází z Einsteinových teoríí o nekonečnosti vesmíru a černých dírách," potvrdil fyzik a autor scénáře Kip Thorne.

Máte strach z konfonrtace s velkofilmy, jako je Kubrickova 2001: Vesmírná odysea?
Christopher Nolan: Obrovský.

Jak se proti tomu bráníte?
Nolan: Neexistuje obrana. Prostě se jen musíte snažit udělat film, jak nejlépe sami dovedete. Zrovna Kubrick mě hodně ovlivnil a inspiroval, když jsem byl malý kluk.

Podívejte se na trailer k Nolanovu filmu Interstellar.
Podívejte se na trailer k Nolanovu filmu Interstellar.

Doporučoval jste hercům, ať si Kubrickovy filmy nastudují před natáčením?
Mathew McConaughey
: Vůbec ne. Chris dělá originální věci a nic nekopíruje. Vzpomínám si na okamžik, kdy jsme měli točit písečnou bouři a začalo opravdu hodně pršet. Chris to celé přešel slovy: Myslím, že jsem ještě neviděl písečnou bouři s deštěm. Je to originální. Natáčení tehdy nepřerušil.

Vzpomínáte si na své první setkání s fyzikem Kipem Thornem, který se významně podílel na tvorbě scénáře? Na co jste se ho zeptali?
McConaughey: Kdykoliv jsme diskutovali s Kipem, měl jsem na začátku jen pár otázek. Místo odpovědí jsem si však z debaty odnesl daleko více dalších otázek. Často jsme mluvili o ohýbání času, zda je teoreticky možné pohybovat se rychleji než světlo.

Nolan: Kip málokdy odpoví přímo na přímou otázku. Většinou řekne, že to nejspíš takto fungovat nebude a dodá, že mu máme dát chvíli času na rozmyšlenou. Pak přijde s řešením, které v nás vyvolává další spousty otázek.

Anne Hathaway: Pamatuji si, když jsme si jednou povídali o hraní na trumpetu. Oba jsme kdysi hrávali.

Jessica Chastain: Neustále jsem se Kipa na něco ptala. Snažila jsem se pochopit o čem má postava vlastně mluví. Učila jsem se nazpaměť jednu, pro mě, šílenou rovnici. Kip za mnou přišel a uklidnil mě slovy: Když tu rovnici rozepíšeme, zabere tři tabule.

Snili jste v dětství o tom, že jednou budete astronauty?
McConaughey: Ne.

Chastain: Zbožňovala jsem princeznu Leiu z Hvězdných válek. Ale nikdy jsem netoužila po tom stát se astronautem.

Hathaway: Ano. Ale můj bratr mi jednou řekl, že jestli to myslím vážně, měla bych se začít učit. Proto jsem ráda, že jsem se nakonec na chvíli astronautem stala i bez matematiky. 

Vynalezli jsme vesmírnou loď. Máme pro vás místo, pojedete?
McConaughey: Letíme dnes? Chtěl bych se rozloučit s přáteli a rodinou. Je možné, že se nevrátíme? Jsem pro to risknout.

Hathaway: Mohu si vzít svého manžela? Ano? Tak jedeme oba.

Chastain: Zůstanu tady a budu jíst kukuřici.

Nepletu-li se, měli jste při natáčení nějaké trable s kukuřičným polem.
Nolan: Ano. Strávil jsem se svým architektem Zackem Snyderem několik hodin výběrem správného kukuřičného pole. Ptal jsem se kolik jsme doopravdy schopni vypěstovat kukuřice. Zack mne pak zavedl na pole, kde se natáčel Muž z oceli. Pak už jsme jen rozhodli kam postavíme Cooperův dům.

A co ta scéna, kdy se autem řítíte přímo do pole?
Nolan: Měli jsme kaskadéry a spousty plošin. Jeden z nich řídil ze střechy vozu a Matthew pak řízení jen předstíral. Vlastně jsme na tom hodně vydělali.

Vydělali?
Nolan: Ano, neponičili jsme té kukuřice tak moc, jak se předpokládalo. Byla to dobrá úroda.

Anne, vzpomínáte si na natáčení na Islandu?

Interstellar.
Interstellar. | Foto: Warner Bros.

Hathaway: Velice dobře. Několik týdnů jsme zkoušeli speciální oblek, ve kterém bych mohla být dlouho v hodně studené vodě stékající z ledovce. Nakonec jsem na sobě měla stejný oblek, jako nosí kajakáři. Jenže jsme jej špatně zapnuli. Po několika hodinách v ledové vodě mi do něj začalo téct. Pak jsem začala mít pocit, že už nikdy znova neucítím své prsty na nohou.

Nolan: Ptala se, jaké jsou symptomy podchlazení. Tak jsme zkusili natáčení ukončit co nejdříve.

Oficiální česká premiéra filmu Interstellar bude 6. listopadu 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy