Noam Chomsky uvidí v Olomouci Gondryho obdivný portrét

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 6. 2014 13:21
Jeden z nejvlivnějších globálních myslitelů navštíví lingvistickou konferenci Olinco v Olomouci. Uvidí i film Michela Gondryho Je muž, který je vysoký, šťastný? Animovaná konverzace s Noamem Chomskym.
Je muž, který je vysoký, šťastný? Animovaná konverzace s Noamem Chomskym.
Je muž, který je vysoký, šťastný? Animovaná konverzace s Noamem Chomskym. | Foto: AČFK

Praha, Olomouc - Jeden z nejvlivnějších globálních intelektuálů Noam Chomsky bude hlavní hvězdou lingvistické konference Olinco, kterou 5. až 7. června pořádá olomoucká Univerzita Palackého.

Při této příležitosti se ve čtvrtek 5. června od 18 hodin ve filmovém klubu Pastiche filmz v Olomouci uskuteční předpremiéra dokumentu režiséra Michela Gondryho Je muž, který je vysoký, šťastný? Animovaná konverzace s Noamem Chomským.

Podívejte se na ukázku z filmu Je muž, který je vysoký, šťastný? (Is the Man Who is Tall Happy?) od Michela Gondryho.
Podívejte se na ukázku z filmu Je muž, který je vysoký, šťastný? (Is the Man Who is Tall Happy?) od Michela Gondryho.

Známý excentrik Gondry (Pěna dní, Věčný svit neposkvrněné mysli) doslova nakreslil vášnivý, obdivný portrét filozofa Chomskyho. „Musím ten film dodělat a ukázat Noamovi před… předtím, než zemře. Můj pokoj je plný animátorského papíru, mámu mám v nemocnici, ale dělám si starost jenom o Noamovo zdraví, abych mu mohl promítnout hotovou věc,“ zpovídá se Gondry během filmu pod záběry na sebe sama, jak freneticky kreslí, na plátně se zároveň kreslí slova jako část dopisu.

Gondry ve filmu mluví o vlivu filozofa na svůj život, čímž zároveň odhaluje jeho myšlenky. Už jen ten kontrast v diskusi – hravý a zvědavý Gondry působí dětsky vedle Chomského, intelektuála, který se nenechá vykolejit. Hloubku filmu dodávají Gondryho kreslené animace, které jsou prostým dílem génia.

Noam Chomsky.
Noam Chomsky.

Šestaosmdesátiletý Chomsky je emeritním profesorem lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu. Levicově orientovaný politický aktivista je známý svým kritickým postojem ke globalizaci a jejím dopadům, k válečným konfliktům, k zahraniční politice USA, Izraele a dalších vlád.

Film Je muž, který je vysoký, šťastný? Animovaná konverzace s Noamem Chomským uvede do českých kin od 31. července Asociace českých filmových klubů, která jej rovněž promítne na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kam přijede Michel Gondry.

 

Právě se děje

Další zprávy