Neuctivý Gervais už se chystá na udílení Zlatých Glóbů

Pavel Kroulík
15. 1. 2012 19:48
Nejvíc nominací má němý černobílý Umělec
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - V Los Angeles se v noci na pondělí budou opět rozdělovat Zlaté Glóby, které tradičně otevřou finále sezóny filmových cen. Hlavním favoritem je černobílý němý snímek Umělec nominovaný v šesti kategoriích. Minimálně stejnou pozornost ale vyvolává otázka, zda moderátor večera Ricky Gervais bude letos na Hollywood mírnější, anebo již potřetí v řadě popustí uzdu své prostořekosti.

Loňské udílení cen skončilo skandálem, když britský komik popudil mnoho významných postav amerického filmového průmyslu. Utahoval si z alkoholových eskapád Charlieho Sheena i sexuální orientace Toma Cruise a Johna Travolty a zdálo se, že akci moderuje naposledy.

Nakonec však k sobě organizátoři a autor seriálu Kancl našli cestu. Gervais svými ostrými vtipy přispěl k vyšší sledovanosti přenosu - a mediální pozornost je hlavní devizou Glóbů označovaných za generálku na Oscary.

Čtěte také:
Do nominací na Glóby nejhlasitěji promluvil němý Umělec
Nejapný Gervais bude opět moderovat Zlaté Glóby
Francouzský Umělec opanoval Critics Choice Awards

Trofeje uděluje sdružení zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu a mnozí ho označují za obskurní spolek, který sám není ve svých tipech na vítěze nijak úspěšnější než jiná sdružení, jež se účastní výhodné mediální oscarové hry. Glóby rozdělují většinu hlavních kategorií na ceny pro dramata a komedie/muzikály a v tomto velkém počtu nominací se vetšinou objeví i pozdější oscarový vítěz. Samy ho však dokázaly předpovědět za posledních sedm let jen jednou.

Foto: Festival de Cannes

Navíc loni propukl skandál, že se členové sdružení nechávají uplácet. Nicméně popularita cen těží z toho, že se jako jedny z mála cen vysílají v přímém přenosu za přítomnosti hvězd a v neformální atmosféře. Pro studia a distributory je to tedy velká šance, jak na své filmy upozornit diváky i akademiky.

Další výhodou Glóbů je právě to, že zde "soutěží" více typů filmů a padne tu víc jmen. Zatímco Oscary dávají přednost dramatům, Glóby zahrnují zmíněné dvě kategorie a navíc i televizní filmy a seriály; což z nich činí ještě mnohem populističtější cenu, než jsou Oscaři.

Favorizovaný francouzský Umělec pojednávající o počátcích filmu je největším sběratelem cen v letošní sezóně, za snímek roku ho označila většina recenzentských spolků. Nicméně nechce se stále věřit, že by němý film skutečně vyhrál i hlavního Oscara. Navíc není pořád oficiálně známo, zda vůbec může podle pravidel v hlavní kategorii soutěžit. Na druhé straně za ním v USA stojí bratři Weinsteinovi, jedni z nejlepších lobbistů v Hollywodu.

Za Umělcem jsou s pěti nominacemi na Glóby dva snímky, které víc zapadají do šablony oscarového vítěze i do současné krizové nálady: drama z amerického Jihu The Help (Černobílý svět) o emancipaci černých služek a film The Descendants (Děti moje) s Georgem Clooneym coby otcem, který navazuje vztah se dvěma dcerami poté, co se manželka ocitne v kómatu.

Foto: Aktuálně.cz

V kategorii komedie/muzikál se Umělec utká s filmem Ženy sobě, Půlnocí v Paříži od Woodyho Allena, snímkem Můj týden s Marilyn s Michelle Williamsovou v hlavní roli a s "rakovinovou" komedií 50/50.

O cenu za nejlepší drama se kromě snímků Děti moje a Černobílý svět uchází 3D novinka Martina Scorseseho Hugo a jeho velký objev, baseballové drama Moneyball s Bradem Pittem, Válečný kůň Stevena Spielberga a Den zrady, pod kterým je George Cloney podepsaný jako režisér.

Populární umělec má ze všech nejvíc nominací; kromě Glóbu za herecký výkon ve snímku Děti moje si může odnést ceny právě za scénář a režii Dne zrady. S Clooneym jsou na nejlepšího herce v dramatu nominováni Brad Pitt, Michael Fassbender, Ryan Gosling a Leonardo DiCaprio. 

Žádný z nominovaných filmů ani herců není překvapením; na této sestavě se shoduje většina kritiků i filmových profesionálů. Nečekaně ostrouhal snad jen očekávaný film Davida Finchera Muži, kteří nenávidí ženy - má pouze nominaci pro herečku Rooney Maru a hudbu Trenta Reznora a Attica Rosse - a zcela opomenut zůstal Strom života od Terrence Malicka (seznam všech nominací najdete zde).

 

Právě se děje

Další zprávy