Vynález zkázy je nejúspěšnější český film všech dob. V New Yorku ho promítalo 96 kin současně

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
19. 4. 2016 15:05
Aktuálně.TV přináší exkluzivní příležitost podívat se zdarma na zrestaurovaný film světoznámého českého režiséra Karla Zemana. Digitální vyčištění filmu bylo provedeno v rámci projektu Čistíme svět fantazie. "Diváci uvidí film, tak jako ho kdysi viděli lidé z první filmové kopie. Nebudou tam škrábance, chybějící filmová okénka, film nebude skákat, ale jinak co se týče barevnosti nebo filmového zrna, tak to bude zcela stejné jako v době vzniku," přibližuje postup Ondřej Beránek, spoluzakladatel Muzea Karla Zemana. Vynález zkázy byl po svém uvedení do kin v roce 1958 prodán do 72 zemí světa, při prvním uvedení v New Yorku o něj byl takový zájem, že ho promítalo 96 kin současně.
Podívejte se na digitálně restaurovanou verzi slavného snímku Karla Zemana Vynález zkázy z roku 1958. Exkluzivně na Aktuálně.TV do 1. 5. 2016.

Mezinárodně nejúspěšnější klenot české kinematografie, který byl prodán do 72 zemí, zamířil loni znovu do českých kin. Digitálně restaurovaný Vynález zkázy Karla Zemana prožil svou obnovenou premiéru 10. července 2015, kdy byl souběžně promítán na MFF Karlovy Vary, na obrazovkách České televize, v New Yorku a v Turíně jako součást světové výstavy EXPO.

Nyní zamířil na stránky Aktuálně.TV, kde ho mají čtenáři po dobu čtrnácti dní zdarma k dispozici.

Vynález zkázy

Geniální profesor Roch (Arnošt Navrátil) pracuje na výrobě velmi mocné látky. O vynález, jenž by svou silou mohl zničit celý svět, se začne zajímat ničemný hrabě Artigas (Miloslav Holub). Přivlastnění si Rochovy mocné látky považuje za způsob, jak by si konečně mohl podmanit lidstvo. Inženýr Hart (Lubor Tokoš), asistent profesora a vypravěč příběhu, nakonec celou situaci zachrání a na poslední chvíli hrozbu odvrátí.

Film Vynález zkázy byl digitálně restaurován v rámci projektu Čistíme svět fantazie, společné akce Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize. Jeho cílem je v průběhu tří let digitálně zrestaurovat vybrané filmy Karla Zemana do nejvyšší možné kvality, uvést je na velkých filmových plátnech, a vdechnout jim tak znovu život.

"Popravdě jsme v úspěch obnovené premiéry pevně věřili, vždyť Vynález zkázy je považován za historicky nejúspěšnější český film vůbec. Při svém prvním uvedení v New Yorku byl promítán hned v 96 kinech současně," říká Alice Šikošová z Nadace české bijáky.

Nechceme vylepšovat, ale uvádět do původního stavu

"Digitálním restaurováním se snažíme vrátit snímky do původní podoby, tak jak je mohli diváci zhlédnout v době premiéry v kině. Nebudou tam škrábance, chybějící filmová okénka, film nebude skákat, ale jinak co se týče barevnosti nebo filmového zrna, tak to bude zcela stejné jako v době vzniku," přibližuje postup Ondřej Beránek, spoluzakladatel Muzea Karla Zemana.

Nejde tedy o nějaké zpětné zdokonalování, kolorování či doplňování obrazu. "Je to, jako kdybyste si vzali obraz od Rembrandta a restaurovali ho tak, aby vypadal, jak ho Rembrandt namaloval," doplňuje Beránek.

V kultovní adaptaci "verneovky" režisér prokázal, že i v technicky vyspělé době je tvůrčí duch nenahraditelný. Zeman se zamyslel nad způsobem, jak zachovat původní charakter Verneova díla. Zvolil kombinaci hraného a kresleného filmu, jehož animace si zachovávají styl dobových ilustrací.

Diváky přenesl do časů Julese Vernea použitím černobílé dřevorytiny, která vystihuje způsob, jakým si fantastickou budoucnost představoval sám spisovatel a jeho animátoři.

Ondřej Beránek přirovnává tento postup práce k současným oblíbeným komiksovým filmům jako například Sin City, které naprosto zachovávají styl knižní předlohy.

Takto oživit verneovky se už nikomu nepodařilo

Film jasně ukazuje, jak se Karel Zeman uměl geniálně naladit na stejnou notu s legendárním spisovatelem Julesem Vernem. A jak dokázal přenést na plátno jeho svět, i když měl k dispozici pouze jednoduchou techniku.

"Adaptaci od režiséra Karla Zemana Vynález zkázy považuji za bezkonkurenčně nejlepší. Zdá se mi nepochopitelné, proč někdo podobně jako Zeman, ale za použití moderních technologií nerozhýbal ten Verneův svět se vším všudy znovu. To, co pro Zemana bylo tenkrát šíleně náročné, by dnes bylo již poměrně jednoduché," říká Lukáš Doubrava, pedagog, novinář a specialista na Julese Vernea a verneovky.

Po úspěchu nově premiérovaného Vynálezu zkázy v minulém roce nyní Nadace české bijáky, Muzeum Karla Zemana a Česká televize dokončují digitální restaurování dalšího Zemanova snímku Baron Prášil. První projekce se konají na konci května, film si odbude premiéru na letošním filmovém festivalu ve Zlíně. Do třetice bude následovat Cesta do pravěku. Ta přijde na řadu na konci roku 2016, aby se i třetí rok za sebou mohla konat premiéra obnoveného Zemanova filmu.

Snímky světově proslulého režiséra podle Ondřeje Beránka platí i na současnou generaci, odkojenou počítačovými triky a 3D efekty. "Mají totiž svou úžasnou poetiku, chytrost a vizuální styl, takže nestárnou a mohou oslovit jakoukoliv generaci,“ dodává.

Digitální restaurování klenotů české kinematografie započalo obnovenou premiérou Markety Lazarové na MFF Karlovy Vary v roce 2011.

"Od té doby se podařilo v rámci veřejných sbírek na transparentních účtech a za přispění zakladatelů Nadace české bijáky digitálně zrestaurovat již pět skvělých filmů, mimo jiné Hoří má panenko, Ostře sledované vlaky nebo právě Vynález zkázy," říká Alice Šikošová s tím, že by nyní Nadace ráda oslovila jako donátory i velké společnosti.

V Muzeu Karla Zemana se děti nebojí na exponát sáhnout, vyzkoušet si ho či si na něj sednout. Jsou k tomu dokonce nabádány. | Video: Zuzana Hronová
 

Právě se děje

Další zprávy