Šílený Max, Mládí i Steve Jobs. To jsou nejlepší zahraniční filmy roku 2015

26. 12. 2015 20:50
Recenzenti Aktuálně.cz vybrali nejlepší zahraniční filmy roku. Bodovalo Mládí, Šílený Max i Steve Jobs.
Foto: Šílený Max: Zběsilá cesta

Nejlepší filmy roku podle Jana Gregora

1. Šílený Max: Zběsilá cesta 

Film úkaz. Čistě adrenalinová podívaná rozkročená mezi Terrym Gilliamem, Jamesem Cameronem a Busterem Keatonem. Nevídaný subverzivní spektákl s feministickým podtextem, který ukázal, že největším pankáčem v Hollywoodu je sedmdesátiletý Australan. 

Recenze Aktuálně.cz ZDE.

2. Fénix

Tenhle německý režisér zraje jako víno. Po Barbaře další silné melodrama s Ninou Hoss v hlavní roli mladé ženy přeživší pobyt v koncentráku, která po operaci obličeje hledá svou identitu stejně jako Německo v prvních týdnech po prohrané válce. Kultivovaný biják pro cinefily plný aluzí na jiné filmy, ale také emotivní srdcerváč s dokonale vybroušenou pointou.

3. O patro níž

Rumunská nová vlna ještě žije, jak dokazuje Radu Muntean v příběhu Patrasca, obyčejného otce obyčejné rodiny, jemuž se jednoho dne vymstí strategie „do ničeho se nemíchat“. Případová studie příslovečného „slušného člověka“ a lekce v civilním realismu okořeněná zápletkou napínavější než má většina žánrovek.

4. Láska z Khon Kaen

Film o vojácích postižených spavou nemocí vás v kině možná ukolébá, ale tak to má být. Filmy tohoto thajského režiséra jako by diváky dostávaly do hladiny alfa mezi spánkem a bděním. Jeho snímky jsou jako křehké jako haiku, ale o to silněji mohou v člověku rezonovat.

5. Sicario: Nájemný vrah

Tahle syrová procedurálka o boji speciálních jednotek s drogovými kartely je tak intenzivní a vtahující, že jí jeden odpustí tu podprahovou antiliberální a šovinistickou, skoro až trumpovskou rétoriku.

Recenze Aktuálně.cz ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy