Nejlepší filmy roku 2014: Vlci, upíři, temnota i Rusko

Jan Gregor Jan Gregor
30. 12. 2014 14:11
Recenzenti Aktuálně.cz vybrali dvacet nejlepších filmů, které se objevily v roce 2014 v českých kinech. Podívejte se na výsledky ankety.
Vlk, upíři, Rusko. Vybrali jsme nejlepší filmy roku 2014 v českých kinech.
Vlk, upíři, Rusko. Vybrali jsme nejlepší filmy roku 2014 v českých kinech. | Foto: Aktuálně.cz

Film - Pro filmové fanoušky nebyl rok 2014 vůbec špatný. Mluví se sice o pokračující krizi Hollywoodu a odlivu kreativních režisérů na televizní obrazovky, ale pořád v rámci amerického studiového systému vznikají skvělé filmy, jak koneckonců dokazují výsledky naší výroční ankety. A už v Karlových Varech, kde se promítal reprezentativní výběr toho nejzajímavějšího ze světových přehlídek, bylo jasné, že se toho letos urodilo nadprůměrně mnoho zajímavého i ve světové artové kinematografii.

Žebříček recenzentů Aktuálně.cz se pravidelně skládá ze snímků, které prošly od ledna do prosince českou distribucí. Na výběr filmů, které proklouznou z nejrůznějších důvodů sítem distribuce na plátna kin, jsme v minulých letech měli hodně důvodů žehrat. Díky společnostem, jako jsou Artcam, Aerofilms a nově hlavně agilní Film Europe, se ale letos v tuzemských kinosálech promítala valná většina důležitých filmů, které se objevují ve výročních žebříčcích zahraničních filmových serverů a periodik (a další z těch opravdu zajímavých čekají na svou premiéru v prvních měsících následujícího roku).

Zůstává samozřejmě řada výtečných snímků, které se do českých kin patrně nedostanou, a každý z účastníků naší ankety by z nich patrně dokázal sestavit dlouhý seznam (a někteří to opravdu i udělali). Ale i tak letos podávají česká kina patrně nejreprezentativnější zprávu za dlouhá léta o tom, co se událo ve světě filmu v uplynulém roce.

V kinech je například (nebo se do nich v případě snímku Vyšší moc v brzké době chystá) celkem pět z devíti snímků, které předvybrala americká akademie jako kandidáty na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Ve výběru samozřejmě tak jako každý rok chybí celá řada oscarových kandidátů, kteří už měli ve světě premiéru a kteří se do našich kin chystají v lednu a v únoru. Snímky jako Birdman, Selma nebo Kód Enigma se do žebříčku bohužel zařadí až v příštím roce.

Na druhou stranu recenzenti Aktuálně.cz neopomněli ani snímky, které mají vročení 2013 a jež jsme u nás měli možnost spatřit s mírným zpožděním. Úspěch filmů Ona Spike Jonzeho a zejména Vlka z Wall Street Martina Scorseseho popírá platnost rčení „sejde z očí, sejde z mysli".

Výsledky filmové ankety Aktuálně.cz pro rok 2014 jsou pestré a rozmanité, stejně jako se liší vkus hlasujících. Nejváženějšímu hollywoodskému nestorovi dýchá na paty nejuznávanější evropská autorská dvojice. Pochmurného kronikáře dnešního Ruska stíhá zase trojice ikon americké nezávislé scény. Jedno ale mají všechny filmy společné: stojí za vidění. Mnoho filmových zážitků i v příštím roce!

 

Právě se děje

Další zprávy