Nádražáka Bohumila Hrabala si zahrál Oldřich Kaiser

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 3. 2014 16:54
Zčásti hraný dokument Takže se stalo, že... od Olivera Maliny Morgensterna bude mít premiéru na sté narozeniny Bohumila Hrabala v Lucerně.
Bohumil Hrabal.
Bohumil Hrabal. | Foto: ČTK

Praha - Celovečerní polohraný dokument s názvem Takže se stalo, že..., pojednávající o životě Bohumila Hrabala, bude mít 28. března, tedy v den 100. výročí spisovatelova narození, premiéru v pražském kině Lucerna.

Dvaasedmdesátiminutový snímek natočil Oliver Malina Morgenstern v rámci projektu Hrabal Praze - Praha Hrabalovi.

"Filmem, který dostal jméno podle oblíbeného slovního spojení z mnoha Hrabalových próz, provází diváky řada pamětníků. Například filmoví režiséři Jiří Menzel a Jan Němec, jejich divadelní kolega Ivo Krobot, básník Egon Bondy, výčepní pivnice U Zlatého tygra Karel Hulata, akademický malíř Václav Špale nebo filozof a Hrabalův soused z Libně profesor Josef Zumr," uvedl mluvčí společnosti Xtreme Cinemas Pavel Víšek.

Další rozměr dokument dostává s hranými dotáčkami, na nichž participovala více než desítka herců, i komentářem Oldřicha Kaisera v dobové uniformě výpravčího, jež připomíná jednu z Hrabalových profesí.

Brněnský rodák do roku 1963, kdy se stal spisovatelem z povolání, vystřídal řadu povolání včetně divadelního kulisáka, obchodního cestujícího a baliče papíru ve sběrných surovinách.

Dokument Takže se stalo, že... uvede od 10. dubna do kin společnost Xtreme Cimnemas, která se zabývá digitalizací "pětatřicítkových" kin, ale je i drobným filmovým distributorem.

Režisér Oliver Malina Morgenstern natočil předloni dokument Rok bez Magora a rok předtím snímek Pábitelé z Libně. V roce 2009 natočil několik dílů do televizního cyklu České milování.

 

Právě se děje

Další zprávy