Naději na cenu mají podle kritiků filmy Babai i Domácí péče

ČTK ČTK
11. 7. 2015 13:17
Dnes budou v závěrečném ceremoniálu předány ceny odborné poroty. Naději na ocenění v hlavní soutěží mají filmy Babai kosovského tvůrce Visara Moriny a česká Domácí péče.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Hermína

Karlovy Vary - Podle ankety devíti kritiků akreditovaných na karlovarském festivalu má největší naději na ocenění v hlavní soutěži celovečerní debut talentovaného kosovského tvůrce Visara Moriny nazvaný Babai, který získal z pěti bodů hodnocení 3,8. O desetinu za ním je Domácí péče také debutujícího Slávka Horáka - v jeho souvislosti se v kuloárech hovoří o vynikajícím hereckém výkonu Aleny Mihulové.

Babai je příběhem desetiletého kluka, který se vydává za svým otcem, který odjel za prací "na Západ" - a on se s jeho zmizením nechce smířit.

Třetí místo ankety, která může leccos naznačit, zaujaly s hodnocení 3,6 dva snímky. Jednak psychologický thriller Červený pavouk, který je hraným debutem polského dokumentaristy Marcina Koszalky, natočeným i v české koprodukci, a dánský snímek Zlaté pobřeží. Je svérázným příběhem k žánru historického filmu a natočil ho Daniel Dencik. Jeho hrdinou je mladý a v zásadě antikoloniálně smýšlející idealista, který se vydává do Dánské Guineje v rovníkové Africe, aby tam založil kávovou plantáž.

Další domácí zástupce v soutěži Kobry a užovky Jana Prušinovského získal v anketě kritiků známku 3,4.

Ceny statutární poroty budou předány na dnešním závěrečném ceremoniálu. Počet jejích členů byl letos "kvůli praktičnosti" snížen na pět a letos poprvé nemá svého předsedu. "Předseda není potřeba, takto to více odpovídá neokázalosti našeho festivalu," vysvětlil umělecký ředitel přehlídky Karel Och.

V porotě usedli americký distributor Tim League, ruská režisérka, scenáristka a producentka Angelina Nikonová, americký herec, scenárista a producent Ólafur Darri Ólafsson, íránská producentka Hengameh Panahi a jednatel HBO Europe v ČR Ondřej Zach.

V hlavní soutěži je celkem 13 snímků, z nich sedm tvoří debuty.

Jedno ocenění už je však jisté. Diváckou cenu si z dnešního ceremoniálu odnese snímek italského filmaře Paola Sorrentina Mládí s hodnocením 1,14, který ve Varech osobně uvedl představitel hlavní role (s Michaelem Cainem) Harvey Keitel. Výsledky byly velmi těsné; Domácí péče skončila pátá (1,22 bodu), Kobry a užovky jsou hned za ní (1,23 bodu).

Filmový kritik Kamila Fila hodnotí atmosféru, organizaci a samotné snímky na padesátém Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy