Rekordní festival ve Varech. Prodalo se 135 105 vstupenek

ČTK ČTK
12. 7. 2015 11:45
Na jubilejním 50. ročníku mezinárodního filmového festivalu se podařilo prodat rekordní počet vstupenek. I díky sázce na fanoušky.
MFF Karlovy Vary 2015
MFF Karlovy Vary 2015 | Foto: Hermína

Praha  - Na jubilejním 50. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech (MFF), který o víkendu skončil, se prodalo 135 105 vstupenek, což je rekord v jeho historii. Rekordní byl i počet akreditovaných návštěvníků, přijelo jich 12.857. Devítidenní maraton jim nabídl 488 představení, uvedeno bylo 226 filmů, z nichž mělo 35 světovou, 26 mezinárodní a 12 evropskou premiéru. Dvě stovky projekcí osobně uvedly delegace tvůrců.

Prezident festivalu Jiří Bartoška pozval na závěrečném večeru všechny na 51. ročník, který bude od 1. do 9. července příštího roku. Rozptýlil tak fámy, že letošní ročník byl posledním. Už při zahájení připomněl, že festivalovou štafetu převzal s uměleckou ředitelkou Evou Zaoralovou před dvaadvaceti lety.

"Padesát let v životě člověka je relativně krátká doba, zatímco stejný časový úsek v životě kulturní události je doba dlouhá. Nevíme, jak poběžíme dlouho, ale běžíme, baví nás to a hlavně nás to naplňuje," řekl.

Sázka na batůžkáře se vyplatila

Podle Bartošky se vyplatilo, že při organizaci letošního ročníku vsadili na ty, kteří mu dělají tvář - na filmové fanoušky. Pod heslem Vy jste naše hvězdy pro ně už při zahájení připravili noční party s audiovizuální show pod vedením Vladimira 518, koncertem skupiny Lucie či premiérou celovečerního dokumentu Miroslava Janka o historii karlovarské přehlídky. "Jen předpůlnoční ohňostroj s nadšením sledovaly desetitisíce lidí," řekl Bartoška na závěrečném setkání novinářům.

Klasikou přehlídky jsou znělky, v nichž s Křišťálovým glóbem účinkují jejich držitelé. "Povedla se i ta poslední s Melem Gibsonem, kterou režisér Martin Krejčí natočil v květnu v Los Angeles. Také nový držitel tohoto ocenění Richard Gere slíbil, že ji udělá," uvedl Bartoška. Mimochodem, dražba pyžama s karlovarským kamzíkem na klopách, ve kterém v ní Gibson hrál, vynesla 60.500 korun ve prospěch Aliance žen s rakovinou prsu, která byla neziskovým partnerem festivalu.

Podle Bartošky bylo výhodou, že Gere přijel už den před zahájením přehlídky, a pobyt si skutečně odpracoval. Osobně uvedl tři projekce; nadšený byl zejména z přijetí v Letním kině, kde Pretty Woman sledovalo více než 6000 fanoušků.

Bublina nafukovacího kina už letos před Thermalem nestála, nahradil ji kvalitní kinosál v opraveném Národním domě. Festivalu letos přálo i počasí, klimatizované sály fungovaly ve vedrech stoprocentně, i když se přehlídka neobešla bez klasické průtrže mračen. "Batůžkáři však jsou i na takové eventuality připraveni a se zaplavenými stany si poradí," dodal výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Festival se dohodl se společností Aerofilms a Českou televizí na tom, že budou společně uvádět nekomerční snímky a usnadní jim tak cestu na filmová plátna. První bude 8. října Mládí italského režiséra Paola Sorrentina, které ve Varech uvedl herec Harvey Keitel a získalo cenu diváků.

Otázkou do budoucna zůstává hotel Thermal, který byl pro festival postaven a je ideálním místem jeho konání. "Je ve špatném stavu. Je věcí státu jako majitele, aby jeho budoucnost řešil. Festival umíme zajistit organizačně, ale není možné, abychom ho zajišťovali i technicky," řekl Bartoška.

 

Právě se děje

Další zprávy