Na kodaňském festivalu se rozezněl český Sugar Blues

jšv
14. 11. 2014 12:41
Film Andrey Culkové je deníkem angažované matky, která se po zjištění těhotenského diabetu rozhodne postavit proti "cukrovému diktátu" a zjistit, co stojí za mašinérií, která nás nutí jíst sladké.
Podívejte se na ukázku z filmu Andrey Culkové Sugar Blues.

Kodaň - Mezinárodní festival dokumentárních filmů CPH:DOX v Kodani promítl ve světové premiéře český dokument Sugar Blues. Režisérka Andrea Culková v něm obrací pozornost na rozpínavost cukrového průmyslu a hledá alternativní cesty, jak se v normálním denním pořádku vyhnout rafinovanému cukru.

,,Běžný Evropan zkonzumuje okolo čtyřiceti až pětačtyřiceti kilogramů rafinovaného cukru ročně. To je neuvěřitelné číslo vzhledem k tomu, že jej naše tělo vůbec nepotřebuje," říká režisérka, která natáčením strávila pět let. Film je jakýmsi osobním deníkem angažované matky, která se po zjištění těhotenského diabetu rozhodne postavit proti "cukrovému diktátu" a zjistit, co stojí za mašinérií, která nás nutí jíst sladké.

CPH:DOX 2014
Autor fotografie: Kateřina Písačková

CPH:DOX 2014

Mezinárodní dokumentární festival CPH:DOX patří mezi největší svého druhu v Evropě. Každoročně přiláká do Kodaně desetistisíce diváků a představí okolo 200 filmů.

Mezi hlavní hosty letošního ročníku patří Laura Poitras, která v dánském hlavním městě uvádí film Citizenfour o týdnu stráveném s Edwardem Snowdenem během jeho whistleblowerské akce. Mimo to je hostující kurátorkou jedné z programových sekcí.

Festival CPH:DOX je specifický tím, že aktivně vytváří vazby mezi dokumentárním flmem a celou řadou dalších uměleckých žánrů od hudby přes výstavy až po debaty či fóra. Festival založila v roce 2001 Tine Fisherová, která je dodnes jeho ředitelkou. Více informací na cphdox.dk.

Ve filmu se k čím dál tím víc probíranému tématu vyjádřuje řada osobností od lékařů přes marketingové experty až po aktivisty. Ti nabízejí vhled do základních souvislostí, které sladký průmysl vytvářejí. ,,Bez osobního nasazení bych film nenatočila. Fakt, že to zraňuje mě a moje tři děti byl obrovskou motivací," říká režisérka, jejíž film v Kodani soutěží v investigativní sekci F:ACT.

Právě subjektivní pohled je kostrou téměř osmdesátiminutového snímku, který je jinak vcelku úsporný z hlediska faktografických údajů a dat. Podle producenta filmu člověk z kina raději odjíždí s emocemi než balíkem informací, které si beztak může sám vyhledat.

"Film je dělaný pro lidi, aby se jich téma osobně dotklo. Tabulka se nikoho nedotkne a nezměníte kvůli ní svůj život," potvrzuje Andrea Culková.

Přesto tvůrci chystají inteaktivní web a aplikaci, která by měla lidem, co se rozhodnout změnit své stravovací návyky, pomoci v problematice zorientovat. Česká premiéra snímku Sugar Blues je naplánována na jaro 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy