Na festivalu v Jihlavě bodovaly zahraniční filmy. Cenu pro český dokument porota neudělila

ČTK ČTK
31. 10. 2015 21:45
Cenu diváků si z Jihlavy odnesl Vít Klusák za svůj film Matrix AB pojednávající o Andreji Babišovi. Neudělení hlavní ceny porota zdůvodnila následovně: "Mnohé filmy často zůstávají na úrovni televizní publicistiky a autorská výpověď často není soudržná a přesvědčivá."
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Jihlava - Na devatenáctém ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě se prosadily hlavně zahraniční snímky. Cenu za nejlepší český dokumentární film tentokrát porota neudělila, ačkoliv se o ni ucházelo 16 dokumentů.

Cenu diváků si z Jihlavy odnesl Vít Klusák za svůj film Matrix AB pojednávající o Andreji Babišovi.

Snímky byly hodnoceny v sedmi soutěžních sekcích, ceny byly rozdány během sobotního závěrečního večera festivalu.

Nové české dokumenty v sekci Česká radost shlédla porota, v níž zasedli publicista Miloš Doležal, filmař Martin Dušek, Iva Honsová, Milan Knížák a Jiří Voráč. "Mnohé filmy často zůstávají na úrovni televizní publicistiky a autorská výpověď často není soudržná a přesvědčivá," zdůvodnili neudělení hlavní ceny.

V této sekci byla rozdána jen dvě čestná uznání, a to filmu Tomáše Potočného Ocelové slzy aneb Cesta Vladimíra Stehlíka za Lubomírem Krystlíkem a filmu Češi proti Čechům Tomáše Kratochvíla.

Nejlepším dokumentem střední a východní Evropy se stal film V paprscích slunce ruského dokumentaristy Vitalyho Manskyho. Zachycuje život běžné severokorejské rodiny v průběhu jednoho roku.

Cenu za nejlepší světový dokument v Jihlavě získal snímek Dopředu smrtelně pomalu režiséra Maura Herce. Příběh je tvořený téměř výhradně pohyby dělníků, strojů na nákladní lodi plující pustou krajinou.

Rasismus, diskriminace a nenávist nemají podobu hospodských keců, jsou systémové, promítají se i v zákonech, říká Tomáš Kratochvíl. Češi potřebují nenávidět, teď se to podle něj přeneslo na uprchlíky. | Video: Martin Veselovský

Ocenění za nejlepší debut si z jihlavského festivalu odnesl režisér Vladimír Tomič za film Flotel Europa. Zachycuje v něm vzpomínky na dobu, kterou strávil při čekání na azyl s ostatními uprchlíky z válkou zmítané Bosny a Hercegoviny na lodi Flotel Europa kotvící u dánských břehů.

Soutěžní sekci Krátká radost, zaměřenou na nejlepší krátký film, vyhrál snímek Nový život bolivijského režiséra Kira Russa. Jde o minimalistický portrét běžného života mladých rodičů.

Cena za nejlepší světový experimentální snímek byla udělena italsko-německému projektu Kvantum umělecké skupiny Faltform. Nejlepším českým experimentálním snímkem se stal film Poslechnout horizont, který natočila Anna Kryvenko.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava začal 27. října. Největší přehlídka svého druhu ve střední a východní Evropě divákům tentokrát představila více než 250 filmů, z toho 58 světových, devět mezinárodních a 11 evropských premiér.

Vítězné snímky mohou diváci ještě shlédnout v neděli - během posledního festivalového dne.

 

Právě se děje

Další zprávy