Na Febiofest přijede Kim Novak, kráska Zlaté éry Hollywoodu

ČTK ČTK
13. 1. 2015 7:51
Herecká hvězda, filmová partnerka Jamese Stewarta, Kim Novak známá i z Hitchcockova klasického filmu Vertigo, převezme na Febiofestu cenu Kristián za přínos světové kinematografii.
Kim Novak na festivalu v Cannes v roce 2013.
Kim Novak na festivalu v Cannes v roce 2013. | Foto: Reuters

Praha - Na březnový 22. ročník Febiofestu přijede dvaaosmdesátiletá americká herečka s českými kořeny Kim Novak, známá nejen z Hitchcockova thrilleru Vertigo. Do Čech se podívá poprvé.

Na slavnostním ceremoniálu převezme cenu Kristián za přínos světové kinematografii. V českých kinech se Novaková naposledy objevila začátkem 90. let ve filmu Mikea Figgise Sen lásky. Čtyři roky poté ji časopis Empire Magazin vyhlásil jako jednu ze stovky nejkrásnějších hereček filmové historie. Hrála po boku Jamese Stewarta, Franka Sinatry i Kirka Douglase.

"Jsme šťastní, že budeme moci v Praze přivítat legendu stříbrného plátna. Excelovala v mnoha snímcích, jež se zapsaly do dějin v době zlaté éry Hollywoodu, kdy film ještě obsahoval tajemství a zkoumal zákoutí lidských duší," komentovala programová ředitelka Hana Cielová.

Festivalová sekce Pocta Kim Novakové nabídne třeba právě Vertigo, Piknik nebo Uprostřed noci. V minulosti festival hostil například Geraldinu Chaplinovou, Claudii Cardinalovou či režisérské hvězdy Richarda Lestera nebo Romana Polanského a desítky dalších.

Před šesti lety převzal Kristiána za přínos světové kinematografii režisér Mike Leigh. Letos Febiofest uvede jeho nový film Mr. Turner o životě britského malíře Josepha Mallorda Williama Turnera s Timothy Spallem v hlavní roli, který za svůj výkon získal Zlatou pamu v Cannes. Mr. Turner stejně jako drama Hon na lišku režiséra Bennetta Millera bude mít na Febiofestu svoji českou distribuční předpremiéru.

Febiofest každoročně nabízí nejlepší filmy z prestižních festivalů, oceněné snímky z Berlína, Cannes, Benátek, Toronta, San Sebastianu a dalších přehlídek včetně několika oscarových titulů. Nadcházející ročník nabídne program rozdělený do čtrnácti sekcí a řadu dalších novinek.

Nyní festival přijímá přihlášky pro účast v hlavní porotě, která je otevřena komukoliv od 15 let. Divácká třiatřicetičlenná porota udělí Grand Prix pro nejlepší film sekce Nová Evropa. Vybrané filmy budou moci filmoví fanoušci zhlédnout od 30. března do 17. dubna ve 14 českých městech. 

 

Právě se děje

Další zprávy