Na Berlinale se utkají Malick a Greenaway. Přijede i Popelka

Kultura Kultura
17. 12. 2014 15:37
Filmový festival Berlinale oznámil první velká jména z prestižního klání o Zlaté medvědy. V sekci Panorama promítne i český dokument Danielův svět.
Zatím nejzvučnějšími jmény v soutěži Berlinale 2015 jsou Terrence Malick a Peter Greenaway.
Zatím nejzvučnějšími jmény v soutěži Berlinale 2015 jsou Terrence Malick a Peter Greenaway. | Foto: Aktuálně.cz

Berlín - První z velké trojice evropských filmových festivalů ohlásil první hvězdy své prestižní soutěže o Zlatého medvěda. Na pětašedesátém Berlinale se v únoru příštího roku utkají se svými novinkami režisérské legendy jako Terrence Malick či Peter Greenaway s o generaci mladšími, ale už neméně významnými tvůrci, kterými jsou Andreas Dressen či Andrew Haigh. V nesoutěžní sekci Panorama dokumentu se objeví i český Danielův svět.

Autor snímků jako Strom života či Nový svět Terrence Malick přiveze do Berlína své velmi očekávané romantické drama Knight of Cups (Rytíř pohárů) s oscarovými herci Christianem Balem, Cate Blanchett a Natalií Portman. Hvězdný ansáml doplňují Antonio Banderas, Michael Fassbender i Rooney Mara. Projekt je zatím obestřen tajemstvím, je známé pouze to, že je o celebritách a jejich excesech i touhách obyčejnách lidí. Malick už jednou v Berlíně vyhrál se snímkem Tenká červená linie z roku 1998.

Slavný britský avantgardista a provokatér Peter Greenaway v berlínské soutěži představí svůj nejnovější projekt Eisenstein in Guanajuato, který vypráví o deseti dnech, které filmový klasik Sergej Ejzenštejn strávil v roce 1931 v Mexiku, když připravoval hraný dokument Ať žije Mexiko! Onen pobyt se hluboce zapsal do jeho soukromého života i příští tvorby. Výstavu skic, črt i kreseb k tomuto projektu měli možnost vidět letos v létě návštěvníci Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Ejzenštejna si u Greenawaye zahrál Elmer Back.

O hlavní cenu bude usilovat i Andreas Dresen, jehož snímek Konečná uprostřed cesty nadchl před třemi roky festivalové diváky svou realistickou výpovědí o umírání. Příští rok bude v Berlíně soutěžit se snímkem Als wir träumten.

Jedním z Dresenových konkurentů bude Brit Andrew Haigh se snímkem 45 Years. Charlotte Rampling v něm hraje ženu, která se před oslavou pětačtyřicátého výročí své svatby dozví, že v ledovci v Alpách bylo nalezeno zachované tělo milenky jejího manžela (Tom Courtenay).

Shakespearovský herec a v poslední době i režisér hollywoodských blockbusterů Kenneth Branagh přiveze do Berlína mimo soutěž svou verzi Popelky, kterou hraje Lilly James, známá ze seriálu Panství Downton, kde hraje Rose MacClare. Machechu jí dělá Cate Blanchett. Princ Kit bude mít tvář Richarda Maddena, který hraje ve fantasy seriálu Hra o trůny Robba Starka. Zkoušené Popelce bude pomáhat žebračka v podání Heleny Bonham-Carter.

Český film Danielův svět režisérky Veroniky Liškové se bude promítat v sekci, která cílí na dokumentární filmy zaměřené na závažná společenská témata.

Dokument Danielův svět pojednává o české pedofilní komunitě a životních radostech i strastech jejích členů. Je příběhem zakázané lásky a neustálého boje za smíření se sebou samým i za možnost přijetí uvnitř společnosti.

Téma pedofilie se objevuje v několika snímcích, které jsou zařazeny do programu nadcházejícího Berlinale. "Zjevně je na čase podívat se na toto téma nově," uvedli organizátoři festivalu. Kromě Danielova světa se na festivalu budou zabývat pedofilií uruguayský film El hombre nuevo (Nový člověk), rakouský snímek Der letzte Sommer der Reichen (Poslední léto bohatých) a švýcarský film Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern (Dora nebo Sexuální neurózy našich rodičů).

Berlinale se v německé metropoli uskuteční od 5. do 15. února 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy