Monty Python jako psychiatři vyšetřují Hamleta

Petr Palouš
3. 11. 2010 10:46
3.11. - Další DVD se skeči slavné skupiny
Foto: Bontonfilm

Ten nejmilejší Monty Python je Michael Palin (5. 5. 1943). Studentský kumpán Terryho Jonese v Oxfordu, kde se specializoval na moderní dějiny, a Jonesovo druhé já ve spisovatelském tandemu Monty Pythona.

Není hnusný jako já, je ušlechtilý... (Terry Gilliam)

Foto: Bontonfilm

Asi nejflexibilnější herec z celé skupiny, nezapomenutelný v rolích uťápnutých úředníčků, jimž je jejich sáčko příliš těsné (Účetní revident v krotitele lvů, Manželský poradce). Vynikl coby nešťastný taťka-katolík (Smysl života)i jako Pilát s vadou řeči (Život Briana).

Byl bodrý dřevorubec i tupý Gumby, slizký moderátor (Vydírání) i odporný týpek Ken Šuft. Za roli v Rybě jménem Wanda získal roku 1988 cenu Britské filmové akademie pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Když skupina skončila, začal cestovat. Jeho televizní cestopisy (známé i u nás) ho nakonec proslavily nejvíc.

„Kdykoli si mě někdo splete s Michaelem Palinem, tak říkám: ,Ano, jsem Michael Palin. A teď jdi do prdele, ty svině šeredná.' Protože se snažím zničit jeho pověst slušňáka!  (Eric Idle)

 

Obsah DVD - 4. série, část první (40 - 45)


40 Zlatý věk balónů 
Zlatý věk balónů: Bří Montgolfierové (a osobní hygiena). Teleshopping. Lži-Ludvík XIV.. Předdementní Jiří III.. Komorníkův triumf. Politické vysílání ve prospěch Norské strany. Von Zeppelin. Spadlá vláda v salonu.

41 Michael Ellis
Michael Ellis: Obchodní dům Kafka. Nákup mravence. Těžký život s domácími mazlíčky a televizory. Mravenčí komunikace. Mravenčí anatomie. Recitace (velikáni 19. století o mravencích). Tupé. Oddělení reklamací. Rozličné závěry.

Foto: Bontonfilm

42 Válka lehké zábavy 
Válka lehké zábavy: Každý na svůj chodník! Kuroprud. Hantec RAF. Znevažování války. Vojenský soud. Basingstoke ve Vestfálsku. Všecičko jde tam… (píseň). Upoutávka na válečný film (mužně milostný). Dálkový ovladač. Diváci jsou idioti. Porada programového plánování. Posledních pět mil dálnice M1. "Kéž by bylo zítra hezky!". Dřevní a cíněná slova. Muzikálové překážky (parkúr).  Poslední zprávy z fronty. Kdypak sen počíná (píseň).

43 Hamlet
Hamlet: Lžipsychiatři. Křížem krážem domovem (jak odpočívat). Policejní helmy. Tchán (kutil-potemník). Hamlet a Ofelie. Sklizeň boxerské slávy. Spalovací motor (okase). Krmení ptáčků. Živě z Epsomu. Zubaři. Žokejové. Handicap královny Viktorie.

44 Mr. Neutron
Mr. Neutron: Slavnostní odhalování poštovní schránky. SLIZMO v akci. Nejvyšší velitel všech sil USA (potní žlázy). Předměstský život nejnebezpečnějšího člověka celého Vesmíru. Tajným na Yukonu.  Teddy Salat (agent CIA). Kráska a monstrum. Zúčtování. Pozvánka do kina. Čáry dnes.

45 Stranicko-politické vysílání
Stranicko-politické vysílání: Nejúděsnější rodina Británie. Týden islandského medu. Lékař, jehož sestra píchá pacienty. Brigádní generál a biskup. Apel ve prospěch mimořádně bohatých lidí. Muž, který dokončuje věty jiných lidí. David Attenborough. Kráčející dahomejský strom. Kalaharští Pálkaři. Kriketový zápas (sbližování kultur). Zprávy BBC (předávání slova).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy