Ministerstvo láká osobnosti na údržbu fondu kinematografie

ČTK ČTK
4. 3. 2014 14:55
Státní fond kinematografie podpoří letos české filmaře částkou 200 milionů korun, což je podle současné šéfky ryze udržovací suma.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Profimedia.cz

Praha - Ministerstvo kultury vyhlásilo výběrové řízení na obsazení funkce ředitele Státního fondu kinematografie. Termín pro podání přihlášek končí 31. března. Ministerstvo o tom informuje na internetových stránkách. Současná ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková řekla, že se do řízení přihlásí.

Mezi požadavky, které mají uchazeči splňovat, je minimálně pětiletá praxe v řízení filmové či obdobné instituce, znalost právního řádu, zvláště problematiky v oblasti audiovize, autorského práva i orientace v problematice filmové tvorby a průmyslu. Mělo by jít o uznávanou a zkušenou osobnost v oblasti kinematografie, která má ekonomické znalosti a schopnost komunikace s odbornou veřejností i médii. Požadovaný nástup do funkce ministerstvo předpokládá v květnu či červnu tohoto roku.

Podfinancovaný pobídkový systém pro filmaře

Statut Státního fondu kinematografie, jenž je součástí nového zákona o audiovizi, schválila vláda loni v srpnu. Zákon mimo jiné umožnil udělovat takzvané pobídky zahraničním filmovým štábům. Evropská komise (EK), která ho notifikovala, deklarovala, že podpora kinematografie a filmového průmyslu poskytovaná v režimu zákona je slučitelná s vnitřním trhem.

Pobídkový systém sice existuje, ale podle Fraňkové je podfinancován a každoročně vyčerpán už v prvním čtvrtletí. Neumožňuje vstup všem produkcím, které uvažují o natáčení v ČR. Stejná situace je i letos.

"Registrovalo se téměř osm desítek projektů, mezi nimi i několik velkých zahraničních, každý z nich hodlá utratit v Česku stovky milionů korun. Dokud však nebudou pobídky stabilizované ve střednědobém výhledu státního rozpočtu minimálně částkou 800 milionů korun, budeme je ztrácet," charakterizovala Fraňková situaci fondu.

Půl miliardy korun nestačí a více žadatelů znamená, že producenti nedostanou od státu slíbených dvacet procent nákladů, které tu utratili. Loni obdrželi jen sedm procent; zbytek bude nutno doplatit z letošní částky.

"Na domácí tvorbu fond letos pamatuje dvěma sty miliony korun; i toto je částka udržovací, nikoli rozvojová. Pokud se má česká kinematografie pohnout a docílit toho, že začneme získávat ceny na skutečně významných festivalech, je nutné, aby byla zvýšena. Mým cílem i v rámci výběrového řízení je dosáhnout, aby dvě stě milionů korun od soukromých subjektů bylo zrcadlově poskytováno i ze státního rozpočtu. Stejně je tomu na Slovensku, v Polsku a dalších zemích," dodala Fraňková.

Krátkodobá koncepce Státního fondu kinematografie na rok 2014

Vývoj českého kinematografického díla
16 500 000

Výroba českého kinematografického díla
120 000 000

Distribuce kinematografického díla
11 000 000

Digitalizace kin
6 000 000

Propagace českého kinematografického díla
7 000 000

Publikační činnost
4 500 000

Digitalizace celovečerního filmu
2 500 000

Vzdělávání a výchova v oblasti kinematografie
4 200 000

Filmové festivaly 2015
17 000 000

Ochrana práv ke kinematografickým dílům a jejich záznamům
300 000

Dofinancování projektů podpořených v roce 2013
7 000 000

Rezerva
4 000 000

Zdroj: Státní fond kinematografie

 

Právě se děje

Další zprávy