Miladu Horákovou ztvární izraelská herečka, která hrála v Supermanovi i ve Spielbergově dramatu

ČTK ČTK
3. 11. 2016 9:50
Režisér, scenárista a producent David Mrnka začne v tomto měsíci natáčet film o Miladě Horákové. Roli ženy, která se stala symbolem odvážného boje za svobodu a po vykonstruovaném procesu byla v roce 1950 komunisty popravena, ztvární izraelská herečka Ayelet Zurerová.
Ayelet Zurerová.
Ayelet Zurerová. | Foto: ČTK

V listopadu padne první klapka nového filmu o Miladě Horákové. Režisér David Mrnka do hlavní role obsadil herečku Ayelet Zurerovou.

Rodačka z Tel Avivu se prosadila i v Hollywoodu. Pozornost vzbudila hned její první anglicky mluvená role ve filmu Stevena Spielberga Mnichov. Zahrála si i ve filmech Muž z oceli (Superman) nebo Andělé a démoni.

"Aňa Geislerová si zahraje soudkyni Ludmilu Brožovou, v roli manžela Milady Horákové Bohuslava se představí Američan Robert Gant. V dalších rolích se objeví například Tatjana Medvecká, Vica Kerekes, Jaromír Dulava a Karel Dobrý," uvedla mluvčí mluvčí projektu Simona Andělová

Film s názvem Milada chystá Mrnka už několik let. V původní verzi zazní angličtina, všichni herci budou mít jemný český akcent. Film bude následně předabován i do češtiny. Výsledný obraz bude kolorován tak, aby se dal sladit s dobovými materiály, ve filmu použitými, a evokoval 50. léta minulého století kostýmy i celkovou atmosférou.

Podle Andělové se bude natáčet v autentických lokalitách, především v Praze, Terezíně, na Šumavě a také u Hradce Králové, odkud pochází Bohuslav Horák.

Dcera Milady Horákové, Jana Horáková Kánská, tvůrcům zpřístupnila dosud nezveřejněné materiály, například osobní dopisy, rodinné fotografie, paměti Bohuslava Horáka.

"Film Milada není dokument a ani jsme se o něj nesnažili. Nicméně obsahuje pasáže s přesnými citacemi – například poslední Miladiny dopisy, její řeč během soudního procesu, Gottwaldův projev z Února a další. Zbývající texty byly napsány na základě toho, jak a o čem reálné postavy v té době hovořily. Jde o historický film, založený na pravdivém příběhu," komentoval projekt David Mrnka.

Kameramanem filmu Milada je Martin Štrba, architektem Milan Býček, kostýmní výtvarnicí Simona Rybáková, autorem hudby Aleš Březina. Premiéra filmu je plánovaná na podzim 2017.

David Mrnka

Odešel v mládí do Austrálie, kde studoval ekonomii, později filmovou školu a od roku 2002 navštěvoval Sae Institute Australia - mezinárodní vzdělávací institut v mediální oblasti, obor režie a produkce. V letech 2013 až 2014 byl producentem v CNN - International.

 

Právě se děje

Další zprávy