Michel Gondry po Varech vyzkouší i Letní filmovou školu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 4. 2014 15:58
Do Uherského Hradiště letos přijedou hned dva francouzští režiséři. Kromě Gondryho ještě Bertrand Tavernier. Přehlídka uvede i předpremiéru filmu Díra u Hanušovic.
Michel Gondry loni přijel do Karlových Varů.
Michel Gondry loni přijel do Karlových Varů. | Foto: Anna Vedralová

Praha - Režisér Michel Gondry bude hostem Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Přehlídka uvede přes dvě stovky filmů v šesti sálech a dvou letních kinech, desítky koncertů, výstav, divadelních představení a multižánrových produkcí.

Michela Gondryho, který je jednou z nejoriginálnějších osobností současné kinematografie, doplní mezi hosty LFŠ další francouzská režisérská legenda Bertrand Tavernier.

Podle programové ředitelky Ivy Hejlíčkové bude v programu jubilejního 40. ročníku i řada mimořádných akcí. "Například projekce archivních snímků z roku 1914 v autentickém pojetí. Zkrátka aby diváci měli pocit, že skutečně jsou v té době," vybrala z programu Hejlíčková.

Španělské horory i socialistická sci-fi

Sekce Fokus bude věnována španělskému národnímu žánru espaňolada, který spoluvytvářel obraz Španělska spojený s řadou stereotypů (flamenco, býčí zápasy, furiantství, pověry či iberský machismus). Na tématech současné produkce, v hororech či v díle Luise Garcíi Berlangy, který patří mezi nejproslulejší španělské tvůrce, diváci uvidí, jak Španělé reflektují svou národní příslušnost a co si pod tím představují.

Vizuál čtyřicáté Letní filmové školy.
Vizuál čtyřicáté Letní filmové školy. | Foto: Aktuálně.cz

Přehlídka připomene i jednoho ze zakladatelů české filmové avantgardy Alexandera Hackenschmieda (1907-2004), který svou tvorbou ovlivnil kinematografii v Čechách a po odchodu do exilu i ve Spojených státech. Retrospektivu jeho snímků doplní výstava a nová publikace. S tvorbou i dramatickými zákruty života Alexandra Hackenschmieda seznámí diváky Letní filmové školy jeho syn, Tino Hammid, který sám působí jako fotograf.

Filmové fanoušky bude lákat i reálně socialistická i moderní sci-fi visegrádského prostoru. Jde o řadu autorů (Stanislav Lem, Janusz Zajdel, Karel Čapek, Josef Nesvadba), filmařů (Karel Zeman, Andrzej Wajda, Bence Fliegauf, Juliusz Machulski) a žánr, který totalitní režim překvapivě toleroval a který snese světové srovnání.

Předpremiéra Českého století

Jako talent LFŠ představí dokumentaristku Zuzanu Piussi, která se věnuje problémům slovenské justice (Nemoc třetí moci), slovenských národovců (Křehká identita), slovenských voleb (Od Fica do Fica) i postavení gayů ve společnosti či stavu slovenské kultury.

Novinky Visegrádu uvedou výběr toho nejlepšího, co se urodilo v kinematografii české, slovenské, maďarské a polské. Třiceti titulům vévodí předpremiéry čtyř dílů cyklu České století Roberta Sedláčka a režijní debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic.

Letní filmová škola se letos uskuteční od 25. července do 4. srpna. Do 30. června mohou zájemci získat zvýhodněnou akreditaci na všech devět festivalových dnů za 1000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy