MFF KV: Když neplánované rodičovství promění romanci v horor

Martin Svoboda Martin Svoboda
11. 7. 2015 17:16
Film Hladová srdce, upomínající na Rosemary má děťátko, staví na detailním vystižení charakterů, gradujícím napětí a hereckých výkonech obou hlavních představitelů, oceněných na festivalu v Benátkách.
Hladová srdce
Hladová srdce | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Recenze (MFF KV 2015) – Z italských filmů točených v angličtině poutá na letošním karlovarském festivalu pozornost především Sorrentinovo nepříliš povedené Mládí. Diváky by si však zasloužil i snímek Hladová srdce režiséra Saveria Costanze s Adamem Driverem a Albou Rohrwacher v hlavních rolích.

Vypráví o šťastném páru, jehož zdánlivě idylickou existenci naruší narození neplánovaného potomka. Jeho jméno se nedozvíme, přesto hrdiny ovlivní k nepoznání. Mina (Alba Rohrwacher) totiž postupně uvěří, že její syn je "indigovým dítětem", tedy výjimečným jedincem seslaným shůry podniknout velké činy. Snaží se dítě ochránit, izolovat od světa a bohužel i kontrolovat jeho stravu – uchyluje se k vegetariánství a alternativním zdrojům, následkem čehož začne ona i dítě trpět podvýživou. Jude (Adam Driver) všemu jen bezradně přihlíží a spolu se svou matkou (Roberta Maxwell) se dítě snaží Minu nejprve přivést k rozumu, později alespoň zbavit vlivu na dítě.

Hladová srdce nejsou psychologickým thrillerem, uhýbají k hororové žánrovce a nemá nejspíš smysl vnímat děj jako kritiku konkrétního životního stylu nebo jednání. Spíš vyvolává emoce pomocí záměrně přehnaných scén hnaných hudbou Nicola Piovaniho až na hranu přepjatosti.

Pár se v podstatě "jen" hádá o to, kdo a jak se bude starat o dítě, zvolenou formou se ale rozehrává skoro strašidelná podívaná vyvolávající pocity znepokojení a ztráty kontaktu s realitou. Paranoidní představa, že Mina, jež svého syna nepochybně miluje, může vzhledem k zastření mysli kdykoliv ukončit jeho život, postupně nabývá na síle a zmenšuje náš balancovací prostor. Zprvu hledáme spolu s Judem různá mírná řešení, nakonec zbývá jediné: Zastavit ji.

Pokud bychom rozebírali jednotlivé prvky, mohly by nám připadat nepříliš povedené, špatně rozvedené nebo nesmyslné a samoúčelné. Chování postav jako zkratkovité a nepřesvědčivé. Nemusíme ale vytýkat snímku, že se v něm nedodržuje nemocniční řád, když jeho primárním cílem je nabídnout nekonkrétní zpodobnění strachu z přijetí odpovědnosti za neplánované dítě. Ukázat nejistotu mladých rodičů, kteří vychovávají ratolest v době, kdy se sami ještě cítí nebýt dospělí a výchova "vyvoleného" je pro ně nesplnitelným úkolem.

Ostatně negativně nevyznívá jen Mina, ale i dlouho pasivní Jude, který až se příliš pozdě pokusí do výchovy své ženy zasáhnout.

Hladová srdce nejsou snímek s přesahem. Nekritizují příznivce alternativní výživy a nesdělují nic o světě. Jsou jen hororovým zpodobněním pocitů z nečekaného rodičovství. A jako taková jsou jistě působivá.

Hodnocení: 75 %


Filmový kritik Kamila Fila hodnotí atmosféru, organizaci a samotné snímky na padesátém Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy