Marhoulovo Nabarvené ptáče žije. Naději získalo v Cannes

28. 5. 2014 14:12
Film Nabarvené ptáče chce podle románu amerického spisovatele Jerzyho Kosińského natočit Václav Marhoul. Mezinárodní koprodukce by se mohla dostal na plac v roce 2016.
Václav Marhoul sní o mezinárodním projektu Nabarvené ptáče podle románu Jerzyho Kosińského.
Václav Marhoul sní o mezinárodním projektu Nabarvené ptáče podle románu Jerzyho Kosińského. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Režisér, scenárista a producent Václav Marhoul získal pro svůj film Nabarvené ptáče podle románu amerického spisovatele Jerzyho Kosińského zahraniční koproducenty.

"Na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes jsem podepsal předběžné dohody se třemi společnostmi," říká Marhoul.

Čtrnáct měsíců vyjednávání

Jednou z nich je A Company Filmproduktiongesellschaft producenta Kaie Künnemanna, která je součástí mateřské společnosti A Company, patřící mezi největší evropské distribuční společnosti. Nejvýznamnějším jejím projektem byl Atlas mraků Toma Tykwera a sourozenců Wachowských.

Další je polská společnost Film Produkcja, která podle majitele Stanislawa Dziedzice hodlá na polském teritoriu film spolufinancovat s veřejnoprávní stanici Telewizja Polska a HBO Polska.

Foto: Argo

Prozatím poslední společností je izraelská produkce United Channels Movies producenta Avrahama Pirchiho. Na kontě má například film Mabul (zvláštní cena poroty na Berlinale 2011) nebo komedii Na velikosti záleží (cenu diváků na karlovarském festivalu 2009).

Vedle probíhajících jednání s českými partnery, sponzory a Českou televizí Marhoul pokračuje v jednáních s francouzskými společnostmi a sales agenturami; některá z nich by měla doplnit současné producentské složení.

"Nabarvené ptáče je projektem, který zdaleka přesahuje naše hranice. Vzhledem k významu, obtížnosti a výši celkového rozpočtu si ani neumím představit, že by bylo možné natočit ho bez účasti evropských a zahraničních koproducentů," podotkl Marhoul.

Podpis smluv v Cannes s tak významnými partnery byl podle něj oficiálním vyústěním všech jednání, která na mezinárodním trhu posledních čtrnáct měsíců vedl.

Šest let práce

Václav Marhoul na projektu pracuje už šestým rokem. Jen samotné získání práv od amerického nakladatelství Spertus College of Judaica v Chicagu trvalo třetinu té doby. Poté strávil další tři roky psaním scénáře, který loni v Cannes získal speciální uznání poroty Ceny Krzysztofa Kieślowského za nejlepší scénář.

"Doufám, že všechna zbylá jednání včetně grantové žádosti u Státního fondu kinematografie dovedu v první polovině příštího roku do zdárného konce tak, abychom mohli na podzim 2015 vstoupit do příprav a na jaře 2016 do první etapy natáčení," dodal Marhoul, který rozpočet odhaduje na 120 milionů korun.

Román Nabarvené ptáče reprezentuje ve světové literatuře zásadní text. Je ojedinělou a osobitou výpovědí malého židovského chlapce o podstatě a smyslu lidského života, o jeho morálních a existenciálních hranicích i lidském charakteru, který je po dobu několika válečných let vystavován neuvěřitelně těžké zkoušce. Každé jeho nové vydání vyvolává silné kontroverze a vášnivé polemiky. Román je světovým bestsellerem, dostalo se mu mezinárodního ohlasu i mnoha prestižních literárních cen.

 

Právě se děje

Další zprávy