Londýnský festival zahájil Cumberbatch. Ukončí ho Brad Pitt

ČTK ČTK, jla
9. 10. 2014 12:17
58. ročník londýnského filmového festivalu odstartovalo drama The Imitation Game o geniálním matematikovi. Do Londýna vyrazila i česká Cesta ven.
Benedict Cumberbatch, známý zejména ze seriálu Sherlock a zatím posledního Star Treku.
Benedict Cumberbatch, známý zejména ze seriálu Sherlock a zatím posledního Star Treku. | Foto: Reuters

Londýn - Ve středu odstartoval 58. ročník mezinárodního filmového festivalu v Londýně. Po dvanáct dnů svého trvání nabídne 248 snímků z desítek zemí.

Festival zahájilo v evropské premiéře životopisné drama The Imitation Game o rozporuplném životě britského matematického génia Alana Turinga. Na červeném koberci se sešli herci Benedict Cumberbatch, Kiera Knightley, Mark Strong spolu s norským režisérem Mortenem Tyldumem (Lovci hlav).

Podívejte se na záznam z červeného koberce před premiérou snímku The Imitation Game v Londýně.
Podívejte se na záznam z červeného koberce před premiérou snímku The Imitation Game v Londýně.

Česká tvorba je zastoupena dramatem o romské rodině Cesta ven režiséra Petra Václava v  nesoutěžní sekci nazvané jako Debata předsatvující filmy, které argumentují, překvapují a prověřují. Ve stejně sekci je uveden i americký film Rosewater o novináři, keterého zatkli na 188 dní v Iránu.

Světové premiéry v Londýně

Z domácí kinemtografie uvede festival, taktéž v celosvětové premiéře, válečnou romantiku Testament of Youth nebo drama A Little Chaos s Kate Winslet, které režíroval Alan Rickman. Jde o příběh mladé zahradnice, jež čelí významnému úkolu. Musí vytvořit zlatem lemovanou zahradu ve Versailles za doby vlády krále Ludvíka XIV.

Hlavní soutěž nabídne francouzskou lstivou satiru Je Suis Femme, která získala hlavní cenu na festivalu v San Sebastianu ve Španělsku. Režisér Francois Ozon vypráví o soužití ženy s manželem její zemřelé nejlepší přítelkyně. Hlavní hrdinka (Anaïs Demoustier) sama bojuje s depresemi a nedostatkem opory ve svém vlastním muži, když slíbí své umírající přítelkyni, že se o jejího manžela postará.

K nejočekávanějším snímkům na festivalu patří i americká komedie Men, Women and Children od Jasona Reitmana, která přínáší pohled na sexuální frustarce, jimiž v dnešní době trpí většina dospělých a dospívajících. Nemalý podíl na tom mají i moderní technologie.

Podívejte se na ukázku z filmu Železná srdce.
Podívejte se na ukázku z filmu Železná srdce.

Brad Pitt a jeho Železné srdce

Festival zakončí gala večer evropské premiéry s Bradem Pittem ve filmu Železná srdce, jež vypráví o dubnu 1945. Brad Pitt jako válečný veterán Wardaddy se ujme velení tanku a v doprpovodu naprostého zelenáče zaútočí na samé srdce nacistického Německa.

Londýnský filmový festival pořádá každý rok britský filmový ústav BFI od roku 1956. Cílem projektu není dosáhnout zisku, ale propagovat filmovou tvorbu. Oproti více elitářským festivalům v Cannes či Benátkách se Londýn snaží hlavně nabídnout britské veřejnosti co nejširší výběr filmů z celého světa.

 

Právě se děje

Další zprávy