Lars von Trier je posedlý sexem, má ale i vyšší ambice

Martin Svoboda
29. 9. 2013 18:50
Trierova Nymfomanka obnažuje postupně osm kapitol i sama sebe
Foto: Aktuálně.cz

Preview - Předloni Larse von Triera vyhnali z filmového festivalu v Cannes po jeho poněkud nešikovném rozumování o Hitlerovi a mediálním poprasku plném citací vytržených z kontextu. Jiný filmař by se urazil, on si naopak titul persona non grata náležitě užívá, zní mu prý velmi příjemně.

Jako ironický odkaz na pořadateli festivalu směšně vykonstruovaný proces má dánský potížista na promo fotce ke svému nejnovějšímu provokativnímu počinu pusu zalepenou leukoplastí, asi aby nehrozilo nějaké další prořeknutí.

Lars von Trier.
Lars von Trier. | Foto: Aktuálně.cz

Vtipné gesto je ale jediným von Trierovým opatřením proti kontroverzi, ve všem ostatním jí jde, jak je jeho dobrým zvykem, naproti. Jeho Nymfomanka, nebo také stylizovaně Nymf()manka, touží šokovat a dává o svém potenciálu vědět hodně nahlas.

Ať už vděčnými zkazkami o tom, že v ní nesimulovaný sex předvede úspěšný americký herec Shia LaBeouf (Transformers, Indiana Jones 4), nebo že budou existovat dva sestřihy. Jeden softcore a druhý... no, asi tušíte, co se bude dít v tom druhém.

Dva filmy, pět hodin, osm kapitol

Samozvaná nymfomanka Joe (Charlotte Gainsbourg z Melancholie a Antikrista) se dostane do potíží, je brutálně zbita v temné městské uličce. Pomůže jí až jistý Seligman (Stellan Skarsgård). Vezme ji k sobě domů, ošetří a stará se o ni. Ona mu na oplátku začne vyprávět příběh svého života, a to od svého narození až do věku padesáti let.

V osmi flashbacích soustředěných především na sexuální prožitky, od objevování možností erotiky po udělování rad jiným, se mu zcela otevře, a tím samozřejmě i nám, divákům.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nymfomanka se na první pohled může zdát zbytečnou snahou šokovat nekorektními výjevy, postupně se však odhaluje jako nečekaně ambiciózní projekt.

Osm sekvencí, které propojuje jeden příběh, mají být pojaty zcela odlišným režijním stylem, pro porovnání vzpomeňme na Melancholii, jejíž dvě poloviny se diametrálně liší. První připomíná staré dobré časy hnutí Dogma 95, druhá mnohem uhlazenějšího Antikrista.

Jedna kapitola bude natočena výlučně na statickou kameru, jiná bude inspirovaná von Trierovým velkým vzorem, režisérem Andrejem Tarkovským.

Foto: Aktuálně.cz

Podobných kontrastů má být v Nymfomance mnohem víc, a není proto divu, že si nevystačí s jediným filmem klasické stopáže, ale uchýlí se k dvěma dvou a půl hodinovým snímkům.

Nalákat umí

Von Trier vždy dokázal vzbudit zájem. Nejen v divácích, ale i hereckých hvězdách, jejichž přítomnost okatě využívá až zneužívá k upozornění na sebe sama.

Shia LaBeouf, Jamie Bell (Billy Elliot, King Kong), Christian Slater (Jméno růže), Willem Dafoe (Poslední pokušení Krista, Antikrist) a Uma Thurman (Pulp Fiction, Kill Bill) jsou všechno známá hollywoodská jména, která by se jistě jen tak do filmu obsahujícího pornografické scény nehrnula. Jenže Lars si je dokázal získat. Nicole Kidman (Dogville) však musela odmítnout kvůli dalším rolím.

Nyní se mu daří postupně budovat napětí ve svých fanoušcích i odpůrcích, když nás zatím nenechal pohlédnout na projekt jako celek, ale postupně představuje jednotlivé kapitoly. Takže celistvější obraz si o Nymfomance uděláme až těsně před premiérou. Skládat střípky informací, jak udělal například norský server Montages, dá práci.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Aktuální video například představuje čtvrtou kapitolu a záběry evokují režijní styl maďarského umělce Bélly Tarra (Satanské tango, Turínský kůň).

Co se dvoudílnosti týče, von Trierovým záměrem je vyslat do kin oba díly současně, protože předěl v polovině je čistě praktickou, nedějovou záležitostí. Zatím můžeme jen odhadovat, nakolik mu vyjdou vstříc distributoři jednotlivých národních trhů.

Stellan Skarsgard, Lars von Trier a Charlotte Gainsbourg
Stellan Skarsgard, Lars von Trier a Charlotte Gainsbourg | Foto: Reuters

Rovněž zvažuje, že natočený materiál, kterého samozřejmě existuje mnohem víc než pět hodin, sestříhá ještě do podoby televizní minisérie.

Pojede hardcore do Cannes?

Von Trier tvrdí, že tentokrát se vydal cestou improvizace a mnohem větší syrovosti, připadal si jako filmový student zkoumající nové možnosti média. Producent Peter Aalbæk Jensen potvrzuje, že jde o skutečný epos v množství myšlenek a témat, ale vizuálně se nepodobá virtuozitě Antikrista a Melancholie.

Dánský režisér využil i videa z Youtube a další archivní záběry, aby podtrhl dobovost jednotlivých flashbacků a podařilo se mu diváka vtáhnout do dění.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

I kvůli avizované různorodosti se o Nymfomance píše jako o shrnutí celé kariéry Larse von Triera do jediného počinu.

Protože "kontroverzní" a "šokující" už je u von Triera přece jen poněkud málo, doufejme, že u těchto dvou veličin nezůstane. Zatím se zdá, že i přes možnou a oprávněnou počáteční nedůvěru vůči snad až moc „lacinému“ námětu může Nymfomanka dopadnout víc než uspokojivě. Mnohem víc.

Že slavný potížista nehodlá slevit ze svých zvyklostí, potvrzuje i fakt, že na příštím ročníku festivalu v Cannes si má podle jeho přání odbýt premiéru právě hardcore verze snímku. Jestli ji pořadatelé přijmou a von Trierovi vůbec povolí účast, zatím není vůbec jisté.

Podívejte se na plakáty k filmu Nymfomanka:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy