Lars von Trier natočí seriál. Bude šokovat jako Nymfomanka?

Kultura Kultura
2. 9. 2014 20:12
Naváže Lars von Trier na fanoušky milovaný seriál Království? Ve svém příštím projektu filmové fajnšmekry donutí zapnout televizi.
Lars von Trier přijel už letos propagovat Nymfomanku na Berlinale. Tam ale neřekl novinářům ani slovo.
Lars von Trier přijel už letos propagovat Nymfomanku na Berlinale. Tam ale neřekl novinářům ani slovo. | Foto: Reuters

Benátky, Praha - Filmové plátno může být pro některé filmy Larse von Triera malé, obzvlášť když narostou do obřích rozměrů, jako se to stalo s Nymfomankou, kterou pak distributoři uváděli ve dvou zkrácených polovinách.

S délkou si příště nebude muset Lars von Trier dělat starosti. Na filmovém festivalu v Benátkách zazněla informace, že jeho následující práce bude určena pro televizní vysílání. Seriál ponese název The House That Jack Built.

Na benátském festivalu se právě představuje režisérská verze Nymfomanky. Přestože von Trier nebyl v italském městě přítomen a přestože se po kontroverzních výrocích při propagaci snímku Melancholia v Cannes drží radši zpátky, proběhla k příležitosti uvedení jeho erotického opusu tisková konference, které se účastnil přes telemost. Díky tomu ale mohla zaznít informace o Trierově filmařské budoucnosti.

Zprávu potvrdila i dánská produkční společnost TrustNordisk, s kterou by měla na projektu spolupracovat dánská televize veřejné služby DR. Lars von Trier by měl na scénáři začít pracovat už během letošního podzimu, některé zdroje pak uvádí, že natáčet by se mělo v roce 2016, jiné tento rok označují za termín premiéry na obrazovkách.

Zatímco kolem jakéhokoli náznaku zápletky je ticho, producenti se už teď pyšní, že Trierův výtvor bude "bezprecedentní" a "bude brát dech". Zároveň oznámili, že natáčet se bude v anglickém jazyce a že by seriálový ansámbl měla tvořit velká jména. V posledních Trierových filmech hvězdy nechyběly (Willem Dafoe, Kirsten Dunst, Kiefer Sutherland), ale pro svůj abnormální seriál bude možná chtít seznam známých spolupracovníků rozšířit.

Srovnání nám nabízí dvacet let stará zkušenost Larse von Triera s prací pro televizní formát. V roce 1994 byla uvedena série Království, kterou svébytný tvůrce připravil následně po autorské filmové trilogii Prvek zločinu, Epidemie a Evropa. Tehdy vyprávěl o zvláštní nemocnici, v níž kombinoval prvky hororu, fantasy i komedie. Dodnes zůstává jedním z nejpopulárnějších seriálů, jehož legendární podivnost je srovnatelná s Městečkem Twin Peaks Davida Lynche. O tři roky později vznikla druhá série, která stylem nevybočovala.

 

Právě se děje

Další zprávy