Kritiku zaujala Cesta ven z romského ghetta i Mádlův debut

ČTK ČTK
7. 1. 2015 12:27
Ceny české filmové kritiky ohlásily nominace. Naději na vítězství v šesti kategoriích má snímek Cesta ven, pět nominací získal film Jiřího Mádla Pojedeme k moři.
Cesta ven (Klaudia Dudová).
Cesta ven (Klaudia Dudová). | Foto: Aerofilms

Praha - Šest nominací na Ceny české filmové kritiky, které budou popáté předány 24. ledna v pražském Divadle Archa, získal snímek režiséra Petra Václava Cesta ven. Debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři má pět a snímek Andrey Sedláčkové Fair play čtyři nominace. Všechny tři jmenované tituly se dostaly do prestižních kategorií Nejlepší film, Nejlepší režie a Nejlepší scénář.

Cesta ven režiséra Petra Václava (producenti: Jan Macola, Miloš Lochman, Karel Chvojka) je dramatickým příběhem mladé Romky, která hledá východisko ze života v sociálně vyloučené komunitě. Fair play (producenti: Kateřina Černá, Pavel Strnad) v režii Andrey Sedláčkové se vrací k tématu zneužívání dopingu v socialistickém sportu. Mádlův film Pojedeme k moři (producent: Miroslav Šmídmajer) je nahlédnutím do zdánlivě idylického světa dětí, do nějž nepříjemně zasahují tajemství dospělých.

O nejlepším dokumentu se rozhodne mezi filmy Gottland, který tvoří pět snímků režisérských nadějí z pražské FAMU, K oblakům vzhlížíme v režii Martina Duška a Magický hlas rebelky z dílny ikony českého dokumentu Olgy Sommerové.

Cenu RWE pro objev roku mají šanci získat herec Jiří Mádl coby debutující režisér a scenárista za film Pojedeme k moři, hlavní představitelka filmu Cesta ven Klaudia Dudová a scenárista a režisér Tomáš Pavlíček za originální celovečerní debut Parádně pokecal.

Po jedné nominaci si odnesly další snímky především díky hereckým výkonům - například Tatiany Vilhelmové v hořké komedii Díra u Hanušovic.

"Vyrovnanost letošních Cen české filmové kritiky se promítla do nominací za mužský herecký výkon, kde je díky rovnosti hlasů dokonce pětice nominovaných. Bolek Polívka za film Andělé všedního dne, Matěj Hádek v love story Pohádkář, Martin Finger v černé komedii Krásno, Ondřej Nosálek v romanci My2 a Petr Šimčák za film Pojedeme k moři," dodala Donátová. Jednu nominaci mají i filmy Hany a Místa díky kameramanům Martinu Žiaranovi a Jaromíru Kačerovi.

Ceny české filmové kritiky uvede v Arše už podruhé moderátor Václav Moravec. Ceremoniál divákům zprostředkuje v přímém přenosu kanál ČT2. Ceny uděluje profesní organizace filmových novinářů a publicistů. Hlasování probíhá dvoukolově. V prvním kole hlasovalo téměř pět desítek členů Sdružení českých filmových kritiků. Výsledky budou zveřejněny na jeho webových stránkách.

Během čtyř ročníků bylo Cenou české filmové kritiky vyznamenáno několik desítek umělců. Pouze dva však patří mezi dvojnásobné laureáty - kameraman Vladimír Smutný, oceněný za filmy Kuky se vrací (2010) a Poupata (2011), a herečka Simona Babčáková. Ta zabodovala svými výkony ve filmech Největší z Čechů (2010) a Rodina je základ státu (2011).

Držitelé "konkurenčních" výročních cen České filmové a televizní akademie Český lev budou vyhlášeni v pražském Rudolfinu 21. února.

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2014

NEJLEPŠÍ FILM
Cesta ven
Fair Play
Pojedeme k moři

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM
Gottland
K oblakům vzhlížíme
Magický hlas rebelky

NEJLEPŠÍ REŽIE
Petr Václav (Cesta ven)
Andrea Sedláčková (Fair Play)
Jiří Mádl (Pojedeme k moři)

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
Petr Václav (Cesta ven)
Andrea Sedláčková (Fair Play)
Jiří Mádl (Pojedeme k moři)

NEJLEPŠÍ KAMERA
Štěpán Kučera (Cesta ven)
Martin Žiaran (Hany)
Jaromír Kačer (Místa)

NEJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON
Bolek Polívka (Andělé všedního dne)
Martin Finger (Krásno)
Ondřej Nosálek (My 2)
Matěj Hádek (Pohádkář)
Petr Šimčák (Pojedeme k moři)

NEJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON
Klaudia Dudová (Cesta ven)
Tatiana Vilhelmová (Díra u Hanušovic)
Judit Bárdos (Fair Play)

CENA RWE PRO OBJEV ROKU
Klaudia Dudová (herečka, film Cesta ven)
Jiří Mádl (režisér a scenárista, film Pojedeme k moři)
Tomáš Pavlíček (režisér a scenárista, film Parádně pokecal)

 

Právě se děje

Další zprávy