Komunistická cenzura v Číně zakázala biblický epos Noe

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 5. 2014 14:36
Film Darrena Aronofskyho už předtím z náboženských důvodů vadil i v řadě muslimských zemí. Přesto se stal z komerčního hlediska nejúspěšnějším snímkem režiséra filmů Černá labuť a Requiem za sen.
Emma Watson ve filmu Noe.
Emma Watson ve filmu Noe. | Foto: Cinemart

Peking - Čínští diváci neuvidí biblický epos Noe režiséra Darrena Aronofskyho. Cenzoři uvedli jako důvod k zákazu náboženské důvody, napsal zpravodajský server The Hollywood Reporter. 

"Bylo to z náboženských důvodů, i když se zdá, že celá záležitost je dost komplikovaná," uvedl server The Hollywood Reporter. Film se měl na největším světovém trhu promítat v polovině května, kdyby prošel schválením cenzory.

Podívejte se na ukázku z filmu Noe režiséra Darrena Aronofského.
Podívejte se na ukázku z filmu Noe režiséra Darrena Aronofského.

Náboženství je v Číně velmi citlivá otázka a všechny snímky založené na biblických příbězích procházejí velmi bedlivým schvalováním.

Film Noe už zakázala řada muslimských zemí včetně Indonésie nebo Malajsie, protože podle cenzorů snímek odporuje učení islámu.

Do kin byl uveden koncem března a už se stihl stát nejvýnosnějším filmem Aronofskyho (Černá labuť, Fontána, Requiem za sen). Snímek natočený za 125 milionů dolarů překonal hranici 300 milionů dolarů z kasovních zisků, z toho v Severní Americe vydělal bezmála 100 milionů dolarů. Mimořádně dobře si film vede například v Rusku (32,8 milionu dolarů) a Brazílii (23,4 milionu dolarů), ale také například v Mexiku (15,5 milionu) nebo Jižní Koreji (14,3 milionu).

 

Právě se děje

Další zprávy