Když v Autech Blesk potkal Porsche Sally

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 7. 2006 0:00
Recenze - Animovaná Auta z dílny Pixaru sviští, až oči přecházejí. Dokud jim nespadne řemen. Uvnitř: TRAILER

Auta začínají velkolepě. Na závodní dráze a rychlostí, za kterou by se ani Michael Schumacher nemusel stydět. Pokud by se sem dostal. Tahle autíčka totiž jezdí sama, bez řidičů.

Místo předního skla mají očička a šklebí se z nárazníku. A někde tam vevnitř vedle motoru mají i cosi jako duši, touhu po úspěchu a sbírku frází o moci lásky a přátelství.

Hlavní hrdina je úspěšný závoďák Blesk McQueen. Jak to bývá, je to lehce nafoukaný frajírek, pro kterého je nejdůležitější věcí na světě rychlost, výhra a obdiv okolí.

A jak to bývá, najde se i někdo, kdo ho přesvědčí, že důležitější je přece něco úplně jiného. Tím někým jsou obyvatelé Kardanové lhoty, zapadákova u dálnice 66.

Mladý hejsek Blesk McQueen tam zabloudí cestou na svůj největší závod Zlatý píst a v průběhu nedobrovolného pobytu se potkává s místními autoztroskotanci, kteří v tomhle městě duchů čekají na lepší budoucnost: se žoviálním šerifem, starým šampionem doktorem Hudsonem, s krásnou Porsche dámou Sally, vyzubenou rachotinou Burákem, s labilním hasičským vozem či asfaltovačkou Bessie.

Auta: Porsche Sally
Auta: Porsche Sally | Foto: Falcon

Pobyt ve Lhotě se Bleskovi protáhne a čím je tam déle, tím je mu tam lépe. V případě diváků je to spíš naopak.

Dvouhodinová stopáž je na dětské soustředění trochu moc a věčné vykecávání brzy začne nudit i dospělé. Nemluvě o milostné zápletce mezi Bleskem a Sally.

Sally je asi nejslabším charakterem Aut, navíc vůbec nepůsobí žensky - což u vozu značky Porsche není zas tak překvapivé.  I když je to samozřejmě právě Sally, kdo Bleska nejvíc okouzlí.

Konzumaci milostného poměru mezi Bleskem a Sally ale film cudně nechá na divákově představivosti, takže líbajících ani souložících aut se nedočkáme.

Auta: Ital Luigi miluje Ferrari
Auta: Ital Luigi miluje Ferrari | Foto: Falcon

Nejkultovnější postavu Aut stojí v pozadí. Čím je Době ledové veverka, tím je tady omlácená Volkswagen hippie dodávka ze zlatých šedesátých, případně nadabovaná zhuleneckým hlasem Jiřího Macháčka.

Neodolatelně láká na speciální organický benzín nebo trousí postřehy o rychlosti rozsvěcování a zhasínání semaforu.

Vděčný je i italský přistěhovalec Fiat Luigi, obdivovatel Ferrari a majitel místní pneumatikárny. Polské fiaty jsou tu naopak terčem urážek, stejně jako trabanti.

A vrchol tuposti pro hrdiny filmu představuje partička traktorů, které místní za úplňku tak rádi straší - za nadšené odezvy dětí - a dospělých - v sále.

Infobox
Autor fotografie: Falcon

Infobox

  • Jako předfilm Aut se promítá hříčka Koncert pro jednoho, taktéž z dílny Pixaru. Krátký, svižný, vtipný a vypointovaný příběh holčičky, o jejíž zlatou minci soupeří dva pouliční hudebníci.

Morální poučení a sladkobolný závěr z Aut ční možná až příliš.

 Také přetahovaná mezi sponzory Nerezkou a Dinocem je tu trochu navíc. Ale pořád je tu švih a elegance starého dobrého Pixaru (Hledá se Nemo, Úžasňákovi).

Pořád se mu nikdo nevyrovná v dokonalosti animace, ve vtipnosti dialogů i v detailech, jako jsou stylové titulky, dobře zvolená hudba nebo třeba mouchy v podobě miniaturních autíček a slovenština z úst jednoho z moderátorů závodu.

Takže nakonec vlastně lze Autům odpustit, že ke konci jim trochu padá řemen. Po tak dlouhé jízdě potřebují odpočinek i ti největší bouráci.

Auta (Cars), USA 2006. Scénář Dan Fogelman, John Lasseter, Joe Ranft, Kiel Murray, Phil Lorin a Jorgen Klubien, režie John Lasseter, v českém znění Richard Krajčo, Kateřina Brožová, Vladimír Brabec, Bolek Polívka, Jiří Macháček a další. 116 minut, distribuce Falcon.

 

 

Právě se děje

Další zprávy