Kdo chce Zlatou palmu z Cannes? Dardennové i Kristen Stewart

Kdo chce Zlatou palmu z Cannes? Dardennové i Kristen Stewart
Olivier Dahan: Grace of Monaco. Životopisný film o monacké kněžně a hollywoodské hvězdě Grace Kelly zahájí 67. ročník festivalu, a to 14. května. Původně měl film dorazit do kin již loni na podzim, ale nepodařilo se jej dokončit včas. Snímek režíruje Olivier Dahan (Edith Piaf) a v hlavní roli uvidíme Nicole Kidman (Stoker, Koleje osudu). Česká premiéra bude 12. června.
Jean-Pierre a Luc Dardennovi: Dva dny, jedna noc. Bratři Dardennové, kteří vyhráli Zlatou palmu již v letech 2005 (Dítě) a 2011 (Kluk na kole), letos soutěží s filmem Two Days, One Night (Dva dny, jedna noc). Belgické duo do hlavní role obsadilo Marion Cotillard (Edith Piaf, Temný rytíř povstal), jejíž postava má víkend na to, aby přesvědčila kolegy, aby se vzdali svých bonusů, což by znamenalo, že ji nevyhodí. Snímek byl již zakoupen do české distribuce.
Olivier Assayas: Clouds of Sils Maria. Francouzský režisér Olivier Assayas se vrací do Cannes, poté co zde v roce 2010 uvedl mimo soutěž krimi Carlos. Nyní bude v hlavní soutěži promítnut jeho snímek Clouds of Sils Maria. Snímek zasazený do Švýcarska vypráví o divadelní herečce Marii (Juliette Binoche), která má převzít cenu za roli, která ji před dvaceti lety proslavila. V dalších rolích se objeví Chloë Grace Moretz nebo "stmívací" Kristen Stewart.
Jean-Luc Godard: Goodbye to Language. Legendární režisér Jean-Luc Godard (Nová vlna, Socialismus) v Cannes již několikrát se svými filmy soutěžil, doposud však nezvítězil. Letos se v hlavní soutěži objeví jeho v pořadí 39. celovečerní snímek nazvaný Adieu au Langage (Goodbye to Language). Drama o žárlivosti natočil Godard ve 3D.
Foto: FDC
Kultura Kultura
27. 4. 2014 13:18
Podívejte se na ukázky z 15 nejzajímavějších filmů, které letos soutěží na festivalu v Cannes, nebo tam budou mít světovou premiéru. Klání o Zlatou palmu je přehlídkou režisérských i hereckých hvězd.

Cannes 2014 - Do hlavní soutěže festivalu v Cannes bylo nominováno osmnáct filmů včetně nejnovějších počinů renomovaných režisérů Jeana-Luca Godarda, Davida Cronenberga, Kena Loache, Andreje Zvjaginceva nebo bratří Jeana-Pierra a Luca Dardenneových.

Zajímavě je obsazená i druhá nejdůležitější soutěžní sekce Un Certain Regard, kde představí svůj režijní debut například herec Ryan Gosling. Také mimo soutěž budou mít v Cannes premiéru filmové hity.

Největší a nejprestižnější filmový festival začne na francouzské riviéře 15. května. V hlavních kategoriích již tradičně bez české účasti. Jediným zástupce je v jedné z vedlějších sekcí snímek Petra Václava Cesta ven.

Podívejte se na ukázky a fotografie z 15 filmů, které jsme vybrali z více než 1700 v Cannes promítaných novinek.

 

Právě se děje

Další zprávy