Katie Holmes chce režírovat. Natočí knihu Annie Weatherwax

Kultura Kultura
12. 9. 2014 17:54
Herečka Katie Holmes je známější jako bývalá manželka Toma Cruise. Někdejší hvězda seriálu pro dospívající Dawsonův svět si vyzkouší režii při adaptaci románu Annie Weatherwaxové.
Katie Holmes ve filmu Dárce.
Katie Holmes ve filmu Dárce. | Foto: Bioscop

Praha - Letošní filmový rok má americká herečka Katie Holmes řádně zaplněný. Do je ohlášeno hned několik děl s jejím jménem v titulcích, byť nejvýraznější je účast v adaptaci knihy Dárce, která tento víkend vstupuje do kin. Zbylé filmy na náš trh nejspíš ani nedorazí. Holmes ale podobně jako řada jejích hereckých kolegů projevila zájem posunout se v kariéře dál a vyzkoušet si režii, informoval server Variety. Zájem má o knihu All We Had (Vše, co jsme měli).

Oproti jiným kolegům ale toto rozhodnutí vzbuzuje opatrnost, neboť napříč svoji hereckou minulostí se jí nikdy nepodařilo přesvědčit diváky a kritiky o uměleckých kvalitách. Pro mnohé zůstává hlavně dívkou z Dawsonova světa, pro jiné jedinou castingovou chybou Christophera Nolana. Komerční vrchol pro ni totiž bylo angažování v prvním dílem netopýří trilogie Christophera Nolana Batman začíná z roku 2005. Ztvárnila zde životní lásku Bruce Waynea, ale už v druhém díle byla její postava přeobsazena a nahradila ji Maggie Gyllenhaal.

Nijak nepomohla ani v mysteriózním hororu v produkci Guillerma del Tora Nebojte se tmy (2010) nebo katastrofální komedii Jack a Jill (2011) Adama Sandlera. I v aktuálním Dárci je hlavně využita její topornost pro jednu z postav zbavených emocí. Třeba ale napodobí dráhu Bena Afflecka, kterého řada lidí také odmítala za jeho neschopné herectví, ale z pozice režiséra už dovedl jeden film k oscarovému ocenění.

Vztah k předloze All We Had projevila už tím, že si zajistila práva na zfilmování v červenci tohoto roku, ještě před tím, než kniha vůbec vyšla. Pro spisovatelku Annie Weatherwax představuje All We Had debut. V příběhu zachycuje nebojácnou matku s třináctiletou dcerou, které se ale potácejí v chudobě. Poté, co přijdou o střechu nad hlavou, naleznou nové útočiště v malém městečku Fat River a obklopeny jeho svéráznými obyvateli se snaží vyjít s novou situací.

Nelze v příběhu nevidět blízký vztah matky a dcery, kterému může Katie Holmes rozumět přičiněním okolností rozpadu jejího manželství s Tomem Cruisem. Tehdy se objevila nařčení vůči scientologické církvi, před níž chtěla Holmes svou dceru Suri ochránit, a požádala tak o rozvod s hvězdou série Mission: Impossible. Soud svěřil dceru do péče matce.

K úspěšné adaptaci knihy do filmové podoby ji bude pomáhat Josh Boone, který pracuje na scénáři a který letos sklidil úspěch s romantickým filmem Hvězdy nám nepřály. Katie Holmes si ve filmu rovněž zahraje, ale nebylo oznámeno, jestli se jedná přímo o ústřední roli matky.

 

Právě se děje

Další zprávy