Hvězdou na filmovém festivalu v Karlových Varech bude herec Willem Dafoe, v porotě usedne Issová

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 6. 2016 11:05
Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme na 51. ročníku mezinárodního filmového festivalu americký herec Willem Dafoe. Na úterní tiskové konferenci to oznámili pořadatelé festivalu. Dafoe nepatří k hollywoodským hercům plnícím stránky bulváru. Soukromí si přísně střeží, s režisérkou Elizabethou LeCompteovou má už dospělého syna Jacka. V roce 2005 se oženil s italskou herečkou a režisérkou Giadou Colagrandeovou.
Willem Dafoe
Willem Dafoe | Foto: ČTK

Hlavní hereckou hvězdou 51. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech, který začíná v pátek 1. července, bude americký herec Willem Dafoe. Dalším z potvrzených hostů je oscarový scenárista Charlie Kaufman, ten převezme Cenu prezidenta festivalu.

Dafoea katapultovala mezi hereckou elitu role romantického snílka a současně drsného seržanta Eliase Grodina ve slavném snímku Četa.

Podle mnohých kritiků vytvořil Dafoe, který 22. července slaví jednašedesátiny, jednu z nejlepších postav filmového plátna 80. let. V roce 1988 si "střihl" také roli Ježíše ve skandálním snímku Poslední pokušení Krista - a pak začala pro herce s nevyzpytatelnou tváří éra padouchů všeho druhu.

I poté však občas zazářil rolí na té správné straně barikády a každopádně se stal hollywoodskou stálicí. Rodák z Appletonu ve státě Wisconsin začal s herectvím už na střední škole, dlouho se věnoval avantgardnímu divadlu a ve filmu debutoval v pětadvaceti letech.

Jeho nejslavnějším akčním snímkem zůstává Hořící Mississippi (1988), kde se skvěle zhostil role agenta FBI, který spolu se svým starším kolegou (Gene Hackman) vyšetřuje vraždu tří mírových aktivistů na rasistickém jihu. Film byl natočen podle skutečné události z roku 1964.

Éru "padoušství" zahájila Zběsilost v srdci (1990) Davida Lynche. Jí pro Dafoa také skončilo nekomerční období a v 90. letech si zahrál v několika akčních snímcích: například Bílé písky (1992), Jasné nebezpečí (1994) nebo Nebezpečná rychlost 2: Zásah (1997). Snímek Ve stínu upíra (2000) mu přinesl druhou nominaci na Oscara a k nepřehlédnutí byl také ve Spider-Manovi (2002), kde si - jak jinak - zahrál hlavního zlosyna.

Objevil se v oscarovém hitu Anglický pacient z roku 1996. Zahrál si i v kontroverzních filmech režiséra Larse von Triera (Antikrist, Nymfomanka).

Jeho zatím posledními snímky jsou loňský akční film John Wick, romantické drama Hvězdy nám nepřály a komedie Grandhotel Budapešť.

Bartoška zopakoval už dříve zveřejněnou informaci, že zahájení přehlídky, která se uskuteční od 1. do 9. července, bude spojeno se slavnostní světovou premiérou britsko-českého filmu Anthropoid přibližujícího atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

"V tvůrčí delegaci budou herci Jamie Dornan a Toby Jones, Aňa Geislerová, Alena Mihulová a Václav Neužil, Marcin Dorocinski a také scenárista a režisér Sean Ellis," řekl prezident festivalu.

Podle uměleckého ředitele Karla Ocha v hlavní porotě usedne Martha Issová. Termín české distribuční premiéry filmu Anthropoid zatím není znám, řekl výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

 

Právě se děje

Další zprávy