Karlovy Vary mají novou znělku. Bude v ní Gibson v pyžamu

ČTK ČTK
26. 5. 2015 13:09
Hlavním hrdinou nové znělky 50. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je americký herec Mel Gibson.
Mel Gibson během natáčení znělky
Mel Gibson během natáčení znělky | Foto: MFF Karlovy Vary

Praha - Nová znělka pro 50. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je natočena. Jejím hrdinou je herec a režisér Mel Gibson, loňský držitel Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Premiéru znělky uvidí diváci na slavnostním zahájení jubilejního ročníku 3. července.

"Jsme rádi, že se podařilo realizovat znělku s Melem Gibsonem během jediného roku, což je při vytíženosti takovýchto osobností malý zázrak," komentoval to prezident festivalu Jiří Bartoška.

Mel Gibson během natáčení znělky
Mel Gibson během natáčení znělky | Foto: MFF Karlovy Vary

Gibson se podle něj netajil tím, že byl atmosférou na karlovarském festivalu nadšený. "Vážím si toho, že splnil slib, který nám ve Varech dal, a znělku pro jubilejní ročník natočil," dodal Bartoška.

Minipříběh vznikl počátkem května v Los Angeles pod vedením Martina Krejčího, který už režíroval i znělky s Jiřím Menzelem nebo Helen Mirren. Při natáčení, v němž hlavní roli hraje laureát ceny a křišťálová socha, se prý Gibson choval jako pravý profesionál.

"Den předtím točil do dvou do rána, takže byl dost unavený, ale v momentě, kdy se rozjela kamera, tak byl jako kdyby v něm někdo zmáčknul knoflík. Natočili jsme všechno maximálně na čtyři záběry," popsal Krejčí. Zrod znělky byl ovšem poměrně dlouhodobým procesem.

Hollywoodská hvězda "obdivovala" kamery

Tvůrcům se navíc podařilo herce překvapit. Kamery, které měl režisér na natáčení k dispozici, mají velkou filmovou historii, naposledy byly použity pro slavný film Martina Scorseseho Casino.

Mel Gibson přebírá Křišťálový globus. Natočeno na mobil LG G3. | Video: Martin Svoboda, natočeno na mobil LG G3

"Mela Gibsona nejvíc udivilo, že vše točíme na filmovou surovinu - kamery si prohlížel s nedůvěrou a překvapením. Myslel jsem, že je to jenom dekorace, říkal nám. Když zjistil, že točíme opravdu na film, tak mi přišlo, že to všechno začal brát o trochu vážněji," dodal Krejčí.

Znělky patří k tradiční součásti karlovarského festivalu. Jejich hrdiny jsou vždy laureáti Křišťálového glóbu za mimořádný přínos světové kinematografii či formátem poněkud menšího ocenění od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Převážně znevažující podtext, který každý z mikropříběhů má, berou diváci i tvůrci tak, jak byl zamýšlen - s humorem a pochopením.

Jejich hrdiny byli například Jude Law, Danny De Vito, Andy Garcia, Harvey Keitel, John Malkovich, Miloš Forman, Věra Chytilová a Jiří Menzel.

 

Právě se děje

Další zprávy