Špátová točí další film o Gottovi. Zpěvák na kameru poskytl intimní zpověď

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 9. 2019 17:34
"Neobvykle osobní, až intimní pohled" na život zpěváka Karla Gotta slibuje celovečerní dokumentární film, který v těchto dnech dokončuje režisérka Olga Malířová Špátová. Společnost Bontonfilm ho do kin uvede na jaře příštího roku.
Karel Gott při natáčení filmu.
Karel Gott při natáčení filmu. | Foto: Karel Gott Agency

"V polovině září loňského roku mi volali Ivanka a Karel Gottovi a oslovili mě, zda bych po deseti letech opět natočila s Karlem dokument o jeho životě," uvádí Špátová, která roku 2009 vytvořila televizní snímek Fenomén Gott.

Karel Gott a kameraman Jan Malíř.
Karel Gott a kameraman Jan Malíř. | Foto: Karel Gott Agency

Nad možností spolupráci zopakovat prý neváhala. "Natáčet s člověkem, který vydržel více než půl století na výsluní české kultury díky svému výjimečnému pěveckému talentu, umělecké pokoře a nezměrné pracovitosti, byla a je pro mě velká čest," dodává Špátová.

Točit začala vloni 22. října, poslední záběry s Karlem Gottem pořídila před několika dny. Cílem prý bylo autenticky jej zachytit "jako fenomenálního zpěváka, který se rozdává svým příznivcům, jako malíře, ale zároveň milujícího manžela a otce svých dětí".

Film nemá být přehlídkou Gottovy nesporné slávy a úspěchů. "Proto ani není možné srovnávat můj předchozí film Fenomén Gott s tímto nynějším. Každý je jiný. Minimálně tím, že jsme je natáčeli v jiné životní etapě Karla Gotta, a to se velmi projeví v jeho osobní, až intimní zpovědi, kterou nám poskytl a která nás všechny utvrdila v tom, s jakou legendou máme možnost pracovat a trávit čas, který je vskutku nepopsatelný," avizuje Olga Malířová Špátová.

Zpěváka sledovala při koncertech, setkáních s fanoušky v Česku i Hamburku a zejména v jeho domácím prostředí. "Olga má velký dar natáčet se svým úzkým týmem tak, že jsme se častokrát nechali unést spontánní atmosférou a přirozeně jsme ji vpustili do našeho soukromí, díky čemuž jsem se rozpovídal o tématech poměrně důvěrných," vysvětluje Karel Gott.

"Se svým manželem, kameramanem Janem Malířem, se tak vlastně stali součástí naší rodiny. Tento dokumentární film je poděkováním mým příznivcům a všem, kteří mě při mé profesi podporovali a provázeli," doplňuje zpěvák, který v průběhu natáčení onemocněl.

Nyní Gott trpí akutní leukemií a postupuje ambulantní léčbu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Se zdravotními problémy bojoval již v roce 2016. Tehdy deklaroval, že ani po těžké nemoci nehodlá ukončit kariéru.

Letos v červenci kvůli akutnímu zápalu plic zrušil představení na festivalu Benátská v Liberci. Hodlal tam oslavit 80. narozeniny, které připadly na 14. července.

"Myslím, že právě to, že prochází těžkou nemocí, je důvodem k tomu, že je dnes Karel ve svých názorech na život otevřený a pokorný," konstatuje Olga Malířová Špátová.

Ta dodnes natočila třicet filmů, za které získala ceny na festivalech. Její Fenomén Gott se roku 2009 stal nejsledovanějším televizním snímkem, u kritiků však neuspěl.

"Režisérka během celoročního natáčení nepoložila mistrovi jedinou otázku a on jí taky na žádnou neodpověděl. Chvílemi jsem si připadal jak při sledování záběrů z průmyslové kamery," konstatoval tehdy na Aktuálně.cz hudební novinář Pavel Turek.

Také filmový kritik Kamil Fila snímek Špátové z roku 2009 zkritizoval. "Ten film je promarněná příležitost, která už se nemusí opakovat. Větší selhání filmařky jako pozorovatelky života tady nebylo léta," uvedl Fila.

Příběh zdejších zemí nelze bez Karla Gotta vyprávět, říká hudební publicista Pavel Klusák. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy