John Carter udělal na Marsu galaktický propadák

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 3. 2012 15:58
Film se zapíše mezi největší finanční průšvihy
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Nový film studia Disney John Carter: Mezi dvěma světy se odehrává na Marsu - a už nyní je k němu možné přiřadit přívlastek "propadák galaktických rozměrů". Podle odhadů za první letošní čtvrtletí zaznamená ztrátu zhruba 200 milionů dolarů (zhruba 3,8 miliardy korun). Tím se zařadí mezi největší hollywoodské filmové finanční katastrofy všech.

3D akční dobrodružnou fantasy na motivy klasických sci-fi románů od Edgara Rice Burroughse režíroval Andrew Stanton a líčí v ní příběh veterána občanské války Johna Cartera, který je dopraven na Mars, kde se zaplete do konfliktů s jeho obyvateli.

Burroughs, který je známý především coby autor série o Tarzanovi, svou "marsovskou" sérii zahájil v roce 1912 románem Princezna z Marsu. Následovalo deset dalších knih včetně poslední John Carter na Marsu z roku 1964. Bylo by tedy dost materiálu na celou sérii - jež patří k nejvýdělečnějším počinům dneška. Šance na její vznik se však ve světle zisků nejeví jako pravděpodobná.

Čtěte také:
Recenze: John Carter není jen z Marsu, ale i jiné doby

Studio oznámilo, že film zatím na celém světě vydělal za vstupenky asi 184 milionů dolarů. Kasovní zisky se ale dělí zhruba na polovinu s kiny, takže se výsledná částka zatím ani zdaleka neblíží asi 250 milionům potřebným na natočení Johna Cartera, k nimž navíc přibylo dalších zhruba 100 milionů za reklamu.

Nijak nadšení z něj nebyli ani diváci, ani kritici.  Špatné přijetí bylo šokující s ohledem na předchozí Stantonovy režisérské úspěchy, mezi než se počítá například Hledá se Nemo či VALL-I - za oba dostal Oscara za nejlepší animovaný film.

Foto: Aktuálně.cz

John Carter: Mezi dvěma světy se podle analytiků už nyní řadí mezi největší hollywoodské finanční propadáky v dějinách, jakkoli přesný žebříček je nesnadné sestavit kvůli inflaci a neúplným údajům o nákladech na natáčení či reklamu, které studia zveřejňují.

Například v loňském roce počítačově animovaný film studia Disney Máma mezi Marťany stál zhruba 150 milionů dolarů, ale na celém světě vydělal z prodeje vstupenek jen 40 milionů dolarů, uvedl analytik serveru Hollywood.com Paul Dergarabedian.

Speed Racer studia Warner Bros. z roku 2008 stál zhruba 120 milionů dolarů, ale z kin vynesl jen asi 94 milionů dolarů. Dobrodružná komedie Ishtar z dílny Columbia Pictures z roku 1987 stála zhruba 40 milionů dolarů, ale z prodeje vstupenek vynesla jen 14 milionů dolarů, dodal Dergarabedian.

"Je jasné, že žádné studio nevrazí tolik peněz do filmu s očekáváním podobného výsledku," prohlásil Dergarabedian. Není známo, kolik by studio Disney potřebovalo vydělat na vstupenkách, aby dostalo Johna Cartera z červených čísel do černých.

Jeden odhad stanovil tuto částku na 600 milionů dolarů z celého světa. To je ovšem částka, jaké v dějinách dosáhlo méně než 65 filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy