Jihlava odhalí tajemství invaze do Iráku i Resnaisovy tvorby

jla
16. 9. 2014 19:28
Návštěvníci jihlavského festivalu dokumentárních filmů se letos nechají fascinovat filmovými dopisy. Přijedou věhlasní režiséři Albert Serra a Želimir Žilnik.
Alain Resnais.
Alain Resnais. | Foto: Reuters

Praha - Osmnáctým ročníkem Mezinárodního filmového festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava bude diváky tentokrát provázet téma továrny, a to na každém kroku. Pořadatelé pro tuto volbu mají jasné vysvětlení.

"Vůbec první dokumentární film bratrů Lumiérových ukazoval odchod lidí z továrny, Hollywoodu se přezdívá továrna na sny, i to bylo důvodem pro přeměnu letošního festivalu v továrnu na dokumentární sny," vysvětluje záměr ředitel festivalu Marek Hovorka.

Dokumentaristé z Rakouska, Srbska i Španělska

K letošním výrazným hostům zcela jistě patří španělský dokumentarista a objev Cannského festivalu Albert Serra, který stírá hranice mezi dokumentem a fikcí. Serra v jihlave uvede jedinečný projekt Filmových korespondencí a s diváky si popovídá při své masterclass.

Jediným porotcem soutěže zahraničních dokumentů Opus Bonum bude iniciátor populárního žánru dokudrama, srbský filmař Želimir Žilnik. Mimo nekompromisního rozhodování a hodnocení filmů se v Jihlavě setká s návštěvníky při masterclass a uvede své krátké filmy.

Pozvání do tradiční rodinné poroty pro experimentální filmy letos přijal Rakušan Peter Tscherkassky, mistr práce s found footage, se svou ženou Eve Heller.

Americká invaze do Iráku

Hned ve třech sekcích věnovaných tématu továrenského prostředí Ji.hlava představí jak experimentální snímky a rané dokumenty, tak i největší novinky ze zámoří v evropské premiéře.

Podívejte se na trailer k novému dokumentu Errola Morrise The Unknown Known
Podívejte se na trailer k novému dokumentu Errola Morrise The Unknown Known

Novinku dnes už legendárního režiséra Errola Morrise (Tenká modrá čára, Mlha války) The Unknown Known uvede Ji.hlava v české premiéře.

Morris ve svém filmu na pozadí portrétu amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda zjišťuje, jak je možné, že přes absenci důkazů Američané společně se spojenci podnikli invazi do Iráku. "Bylo to jedno z nejdivnějších interview, jaké jsem kdy dělal," vzpomíná na The Uknown Known Morris.

Nechte se fascinovat filmovými dopisy

Ji.hlava nabídne celkem pět do jisté mírny intimních a často i meditativních korespondencí kupříkladu mezi španělským solitérem Albertem Serrou a argentínským minimalistou Lisandrem Alonsem nebo José Luise Guerrina a newyorskou legendou experimentálního filmu Jonasem Mekasem. Přidá se tak jen k několika málo místům na světě, kde zatím byla kompletní sbírka dopisů odpromítána.

Aby filmové dopisy získaly ještě větší sílu a diváckou atraktivnost, budou muset diváci nikoliv do kinosálu ale do prostor jihlavské galerie. "Čas v galerii plyne úplně jinak než čas na filmovém plátně. Každý den bude prostředí galerie vypadat jinak, aby podpořila atmosféru dialogu jednotlivých dvojic," zdůrazňuje Hovorka.

Unikátní projekt filmové korespondence vznikl pod záštitou Centra současné kultury v Barceloně. Vždy jeden španělský režisér si dopisoval se zahraničním filmařem, často ověnčeným cenami z nejprestižnějších festivalů včetně Cannes či Benátek.

Pocta klasikovi francouzské nové vlny

Ve spolupráci s dramaturgem Davidem Čeňkem Ji.hlava připravila netradiční retrospektivu dnes již zesnulého velikána světové kinematografie, Alaina Resnaise, jehož filmy Noc a mlha či Hirošima, má láska patří k základům moderního filmu.

Diváky zasvětí do tajů nejranější tvorby francouzského režiséra, která byla oficiálně uvedena jen dvakrát v Paříži, prostřednictvím jeho až poloamatérských časosběrných portrétů umělců Felixe Labisse či Paula Gauguina .

"Chtěli jsme jít přímo k pramenům Resnaisovy tvorby, jež je známá obracením se do minulosti a experimenty s vyprávěním," rozvádí ředitel festivalu.

Objevte expirementální Asii v Jihlavě

Dramaturgie jihlavského festivalu si dlouhodbě zakládá na objevování nových i na poli experimentálního filmu. V říjnu se tak do evropské metropole dokumentárního dění přijede podívat Japonec Jošiki Nišimura, který představí svoji novinku Fasinating Moments, kterého mohou diváci znát už z loňského ročníku.

"Mimo jiné divákům nabídneme film s továrenskou tématikou. Budou se moci podívat třeba na proces výroby cukrátek, který se takřa neliší od sériové výroby automobilů," vysvětluje dramaturgyně Andrea Slováková.

Přehlídka dokumentárních filmů v Jihlavě startuje 23. října.

 

Právě se děje

Další zprávy