Je nový Star Trek nejlepší sci-fi dekády?

Kamil Fila Kamil Fila
11. 5. 2009 16:30
Žeň nadšených kritik a diváckých ohlasů tomu nasvědčuje
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Jedenáctý film ze série Star Trek si vede v kinech kromobyčejně skvěle jak po komerční stránce, tak z hlediska kritického a diváckého ohlasu. Za první víkend utržil
v amerických kinech 72, 5 milionu, což značí druhý nejlepší start nějakého velkofilmu v tomto roce.

První je stále comicsový Wolverine, jenž vstoupil do distribuce před čtrnácti dny s 85 milionovými tržbami ( a větším množstvím kopií) - třetí se drží Rychle a zběsile (71 milionů.).

Star Trek režiséra a producenta J. J. Abramse se každopádně stal nejen nejúspěšnějším filmem z celé filmové série, ale i nejúspěšnějším titulem, který vychází z  televizní předlohy. Sex ve městě (tržby 57 milionů za první víkend), Mission Impossible 2 (58 milionů) nebo Charlieho andílci (40 milionů) zůstávají daleko za ním.

Čtěte více: Nový Star Trek je manifest míru a ateismu. Úplně boží

Stejně tak jde o neúspěšnější restart jakékoli série, která se po letech znovu objevila na plátně. Za Star Trekem se krčí Neuvěřitelný Hulk (55 mil.) Superman Returns (52 mil.) a Batman Begins (49 mil.) i Casino Royale (41 mil.).

První Star Trek se na plátně objevil v roce 1979 a slavil na svou dobu ohromný úspěch; zatím poslední díl z roku 2002 byl naopak propadák a značka šla postupně k ledu - i jako televizní seriál.

Foto: Aktuálně.cz

Suma 72, 5 milionu dolarů za víkend pro nový Star Trek odpovídá celkovým tržbám ostatních dílů; nominálně (tj. bez inflace) má nejvíc čtvrtý díl s podtitulem Cesta domů z roku 1986, která v USA utržila 110 milionů, a dokonce se hrála i v bývalém východním bloku.

Lze navíc předpokládat, že Abramsův Star Trek nebude mít jen velký nástup, ale na základě divácké spokojenosti se nějakou dobu udrží vysoko v žebříčku a nezmizí v zapomnění.

Zahraniční kritici se předhánějí v superlativech: z 230 recenzí, jež se zatím nashromáždily v databázi serveru Rottentomatoes.com, je pouze 10 záporných. Na hlavu Star Treku se snášejí hodnocení jako „nejlepší prequel všech dob" či „jedna z nejlepších sci-fi dekády".

Často se konstatuje, že žádný předchozí startrekovský film neměl takové tempo a šmrnc. Víceméně všichni oceňují vtip, mladistvou energii, nakažlivý chlapecký entuziasmus a závan čerstvé zábavy; a nezapomínají upomenout, že snímek dovede zaangažovat publikum i na hlubší emocionální rovině.

Foto: Aktuálně.cz

Při vzpomínce na rozpačitý návrat Hvězdných válek před několika lety zaznívá i doporučení Georgi Lucasovi: „Koukej se, takhle se to má dělat, když se po letech vracíš do stejné řeky!"

Většina kritiků se obdivuje především tomu, jak Abrams se svými scenáristy Alexem Kurtzmanem, Robertem Orcim dokázal nezbourat ikonické postavy startrekovského vesmíru, a přitom je obohatit a nahlédnout v novém světle.

A také, jak se dokázali jemně nostalgicky odkazovat na minulost zároveň stvořit současně působící dílo, v němž se bez problémů zorientuje i laik nepoznamenaný důkladnou znalostí předchozích filmů a seriálů.

Pro mladé publikum působí zvláště přitažlivě oba hlavní hrdinové Kirk a Spock - jako „dva rebelové, kteří hledají příčinu", jak napsal recenzent Peter Canavese s odkazem na Rebela bez příčiny s Jamesem Deanem.

Právě vzhled herců a způsob jejich hraní se ale stal jedním z řídkých terčů kritiky. Přísný Kyle Smith napsal, že Chris Pine v roli Kirka je „příznačnou esencí Abramsova přístupu: má televizní duši" - čímž naráží na předchozí Ambramsovy seriály Ztraceni a Alias.

Foto: Aktuálně.cz

Podle Smithe neumí Abrams brát nic vážně a jeho mistrovství spočívá ve vytříbeném kýči. Nakonec se řečnicky ptá čtenářů, zda si dovedou představit, že by Abrams se svým týmem dovedl seriózně uchopit třeba batmanovského Temného rytíře, nebo by ho taky jen vyplnili srandičkami.

John Beifuss si zase v jinak nepříliš odsuzující recenzi povzdechl: „Je to zábavné, ale jako většina předchozích filmů to nedosahuje kvalit nejlepších epizod původního Star Treku ani pozdější série Nová Generace."

Zklamání neskrýval nestor Roger Ebert: „Léta (zakladatele) Gena Rodenberryho, kdy si příběhy pohrávaly s otázkami vědy a filozofie, byly nahrazeny příběhy redukovanými na hlasitou a barvitou akci."

 

Ohlas z Česka

Český znalec Star Treku a filmový teoretik Radomír D. Kokeš k novému Star Treku říká: „Na tom filmu je nejúžasnější, jak dokonale elegantně restartuje nějaký čtyřicet let starý mýtus a dopředu si vytvoří nezvratné alibi, že se ho vůbec nemusí držet."

Ale vzápětí přidává mírně kritické poznámky: „Racionální logika tu dostává trochu na frak, protože Kirk se ve svých intuitivních úsudcích de facto nikdy nemýlí. Je to trochu apolegeze instinktu na úkor racia, které je ´slepé´."

Foto: Aktuálně.cz

Bráno kolem a kolem, je tu podle Kokeše Kirkovo jednání je mnohem logičtější než Spockovo. Přitom dříve byla dokonalá rovnováha Star Treku v hladkosti spojení selské inteligence a dokonalé logiky, která uznává Kirkovy na první pohled intuitivní metody. "Tady to spojení nefungovalo, protože Kirk i přes impulzivní jednání nezřídka chladně a logicky situaci analyzuje (například při předpovídání útoku na jistou planetu), a naopak Spock jedná často nelogicky a mýlí se. Kirk navíc Spocka nepřesvědčí svými argumenty, ale tím, že ho psychicky vydeptá."

Nicméně to nepokládá za principiální problém: „Ten film ale nemá smysl posuzovat z trekkie hlediska, protože bez ohledu na něj je precizně napsaný i realizovaný. Jen mi připadá dost nespravedlivé, že je nyní Abramsův film stavěn nad původní Star Treky."

Star Trek
Star Trek, The
Žánr: Akční, Dobrodružný, Sci-fi
Režie: J. J. Abrams
Obsazení: Zachary Quinto, Chris Pine, Eric Bana, Zoë Saldana, Anton Yelchin, Leonard Nimoy, Simon Pegg, John Cho, Karl Urban, Winona Ryder, Bruce Greenwood, Clifton Collins Jr., Chris Hemsworth, Jennifer Morrison, Faran Tahir, Kelvin Yu, Marlene Forte, Paul McGillion
Délka: 126 min
Premiéra ČR: 07.05.2009
 

Právě se děje

Další zprávy