Interstellar uchvátí obrazem, ale Nolan zapomněl bavit

Marie Dostálová
4. 11. 2014 8:43
Jak si vede očekávaná sci-fi Interstellar od Christophera Nolana v prvních recenzích ve světových médiích?
Matthew McConaughey v hlavní roli
Matthew McConaughey v hlavní roli | Foto: Warner Bros.

Komentář – Očekáváné drama Interstellar o mezihvězdném cestování dorazí do českých kin 6. listopadu. První diváci jej však už zhlédli o tři dny dříve v pražském IMAXu, kde se snímek promítal jako v jednom z mála kin na světě v 70milimetrové kopii. Plátno se tak během několika scén roztáhne až do krajů, což umocňuje zážitek zejména u pasáží z vesmíru.

Film Christophera Nolana, který natočil batmanovskou trilogii nebo Počátek (2010), patřil již od začátku k ostře sledovaným projektům. Každý jeho další film s sebou přináší velká očekávaní fanoušků a podle působivého traileru na Interstellaru tomu ani nyní nebylo jinak. Do hlavní role pilota obsadil Matthewa McConaugheyho, který zažívá nejlepší období své kariéry. Na začátku roku získal Zlatý glóbus i Oscara za hlavní roli v dramatu Klub poslední naděje. Během roku uhranul diváky HBO v detektivním seriálu Temný případ s existencionálními monology a depresivní atmosférou.

Podívejte se na trailer filmu Interstellar.
Podívejte se na trailer filmu Interstellar.

V relativní autorské svobodě Nolan natočil film za 165 milionů dolarů, který rozhodně není typickým hollywoodským blockbusterem bez vyšších uměleckých ambicí. Interstellar je v první třetině intimním dramatem o rodině, kdy se otec musí oddělit od svých dětí a vydat se na cestu do vesmíru v naději, že objeví další obyvatelný svět. Země je totiž vyprahlá, úrodě se nedaří a lidé nemají dostatek jídla.

Téměř tříhodinová stopáž umožňuje Nolanovi rozehrát velký příběh, který obsahuje témata jako lidská vytrvalost, pud sebezáchovy, touha objevovat, ale také láska. O ní Anne Hathaway coby (herecky poměrně mdlá) bioložka hovoří v jednom vypjatém monologu, kdy vysvětluje, že láska prochází skrz prostor i čas, což dále pokračuje banálním poselstvím "poslouchej své srdce", které nechápavějším divákům řekne pro jistotu zcela doslovně. McConaughey naštěstí zvládá uhrát i sebejímavější repliky s naprostou hereckou jistotou a neubývajícím charismatem.

Vizuálně je Interstellar velmi opojnou podívanou s několika perfektně natočenými akčními scénami (start rakety, přistání, dokování), které doprovází burácivá a v jiných scénách velmi subtilní hudba Hanse Zimmera. Projekce v IMAXu však byla zvukově poněkud "přepálená", o čemž kromě silných vibrací a dunění v sále svědčí to, že některým dialogům by bez titulků bylo jen stěží rozumět.

Suma sumárum Nolan natočil velkolepé drama, ve kterém nejde o nic menšího než o záchránu planety. Zároveň však sledujeme komorní dějovou linii otec-děti, která někdy až příliš tlačí na emoce. Nolan je stále velmi dobrý režisér, ale už horší vypravěč. Vynikající tak Interstellar není, neboť ani v rámci 170minutového stopáže se film nedokáže dostat pod kůži a utíká kamsi do vzdálené galaxie.

Interstellar je brilatní audiovizuální spektákl pro oči a uši, emočně je však někdy buď zcela chladný nebo naopak úporný a místy zbytečně doslovný. I tak se člověku chce mávnout rukou, říct slavné "Alright, alright, alright" a vypravit se znovu skrze červí díru do neznámých končin jako tým SG-1 ze seriálu Hvězdná brána a ve startrekovském duchu jít tam, kam se dosud žádný člověk nevydal.

Na stránce Rottentomatoes, která shromažďuje recenze, má film 76%. Na filmové databázi IMDb má vysokých 9.5/10 na základě necelých pěti a půl tisíce hodnocení. Podívejme se na některé zahraniční recenze. V The Telegraph čteme, že Nolan se dostal až trýznivě blízko k tomu, aby natočil mistrovské dílo. Kritik Tim Robey vyzdvihuje práci nového kameramana Hoytema, který dle něj nasnímal ty nejkrásnější záběry, jaké kdy v Nolanově filmy byly. Film ohodnotil čtyřmi z pěti hvězdiček.

Recenzent Henry Banres z The Guardian napsal: „Je to nádherná podívaná, ale mírné drama s několika málo postavami a jen pár záblesky humoru.“ Filmu udělil tři hvězdy z pěti a dodal, že Nolan při snaze diváka uchvátit velkolepými scénami zapomněl na zábavu.

Interstellar.
Interstellar. | Foto: Warner Bros.

Kritik Scott Foudas z Variety ve své recenzi píše: „Interstellar je vizuálně a koncepčně odvážný jako žádný jiný Nolanův film. Jeho devátý snímek je také emocionálně přístupnější než jeho intelektuální filmy a batmanovská trilogie.“

James Rocchci z Indie Wire film hodnotí jako zmatený mix jedinečných záběrů z vesmírného cestování, které jste nikdy neviděli, a obehraných emočních a dějových záležitostí, které jste již mnohokrát viděli. Filmu udělil známku D.

 

Právě se děje

Další zprávy