Impérium vrací úder: Disney žaluje školu, která vyučuje boj se světelnými meči ze Star Wars

pej
18. 10. 2016 12:56
Provozovatel školy, která učí bojové techniky rytířů Jedi, měl podle obžaloby Lucasfilm nezákonně použít ochrannou známku a logo na propagaci svého podnikání. Společnost Disney, pod kterou Lucasfilm patří, proto žádá nahrazení ušlých zisků.
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje | Foto: 20th Century Fox

Disney žaluje školu Lightsaber Academy, která učí, jak bojovat se světelnými meči ze světa Star Wars. Provozovatel školící instituce měl podle obžaloby bez svolení použít ochrannou známku a rovněž logo z Hvězdných válek.

Na obžalobu podanou u kalifornského soudu upozornil web britského deníku The Guardian.

"Obžalovaný pravidelně využíval ochrannou zámku Lucasfilm pro svoje podnikání. Kromě toho používal na propagaci znak identický s logem rytířů Jedi," píše se v obžalobě.

Společnost žádala školu o vyřešení situace již v minulosti. Provozovatel ale zareagoval zaregistrováním ochranné známky Lightsaber Academy.

U soudu v Kalifornii v zastoupení svých právních zástupců společnost nyní žádá uhrazení škody a ušlých zisků. Za každý případ nezákonného použití loga nebo ochranné známky požaduje dva milióny dolarů (v přepočtu zhruba 49 milionů korun).

Akademie se k celému případu zatím nevyjádřila.

Rogue One: A Star Wars Story Trailer #2 | Video: Disney
 

Právě se děje

Další zprávy